Zaostrené na termostatické batérie

Je to len nový hit alebo sa termostatické batérie skutočne oplatia? Pozrite sa na jednoducho vysvetlené fungovanie termostatických batérií, kompletné porovnanie s klasickými batériami a rozhodnite sa pre tú správnu pre seba.

Ako funguje termostatická batéria

Základný princíp termostatických batérií je v zmiešavaní teplej a studenej vody pre zaistenie stálej teploty. Preto termostatická - “termo/thermo” = teplo, statický = stály. Funguje na základe termostatu, ktorý, jednoducho povedané, sleduje teplotu a tlak vody, teplej a studenej, a zmiešava ich tak, aby zo sprchy či kohútika tiekla voda v stálej teplote. 

Termostatické batérie sa na prvý pohľad líšia tým, že nemajú páku na manuálne nastavovanie teploty. Tá je v nich nastavovaná automaticky, termostatom. Záleží na špecifikácii výrobcu, prednastavené teploty sú od 38°C - 40°C. Pokiaľ chceme vyššiu teplotu, musíme stlačiť poistku proti obareniu a až následne nastaviť vyššiu teplotu vody.

Termostatické batérie nájdeme vo viacerých verziách - podomietkové, nadomietkové či stojankové. Ovládanie batérie je zvyčajne vo forme 2 hlavíc - jednou regulujeme prietok a smer prúdu (v prípade kombinovanej hlavovej a ručnej sprchy, napr.) a druhá hlavica s poistkou slúži na nastavovanie teploty vody.

Dosť teoretických informácií, poďme sa pozrieť na termostatické batérie prakticky. Pri každodennom používaní termostatický princíp batérie prináša niekoľko výhod. Porovnajme si termostatické batérie aj s klasickými batériami s bežným tlakovým zmiešavaním teplej a studenej vody.

Ideálna teplota vody od začiatku

Pri pákovej sprche vždy čakáme, kým si namiešame tú správnu teplotu vody. Niekedy stačí otočiť páku do “červenej” menej, niekedy treba viac. Termostatické batérie automaticky zmiešavajú teplú a studenú vodu na prednastavenú teplotu. Šetríme tak vodu a zároveň energie na jej ohrev.

Prosím ťa, nechoď na záchod, kým sa sprchujem

A opováž sa zapnúť práčku. Nechcené osvieženie ľadovým prúdom vody alebo ten horší prípad, nepríjemné obarenie “vriacou” sprchou je vec, ktorá dokáže pokaziť viac ako len deň života. Klasická páková batéria nereaguje na skutočnú zmenu v teplote a prietoku. Termostatická áno.

Pohodlie a bezpečnosť pri sprchovaní či kúpaní ocenia najmä rodiny s malými detičkami. Žiadne obavy z náhleho obarenia či teplotného šoku zo studenej vody. Plus manuálna poistka proti nastaveniu teplejšej vody a v prípade kvalitnejších termostatických batérií aj chránený prívod teplej vody tak, aby ste sa nepopálili pri dotyku s batériou.

K regulácii teploty sa pridáva aj vyrovnávanie tlaku. Práve náhly pokles tlaku v potrubí je tiež častou príčinou náhlej zmeny teploty. Termostatická batéria zvláda aj tento prípad.

Cena, ktorá sa vám vráti aj s bonusmi

Wau, výhody termostatickej batérie sú skvelé a potom sa zarazíme pri cene. Tá je totižto oproti obyčajným klasickým batériam vyššia v priemere o 30 - 50 €. Kde je teda ten bonus? V úspore vody. Priemerne trvá 15 - 20 sekúnd, kým nastavíme ideálnu teplotu v sprche či v umývadle, čo sa rovná pri priemernej pákovej batérii 1 litru vyliatej vody. Umývanie ráno, večer, sprcha, varenie, oplachovanie… u štvorčlennej rodiny sa táto investícia vráti do 2 rokov. Po dvoch rokoch šetrenie pokračuje. 

Bezpečnosť, pohodlie a ušetrené litre a eurá sú skvelá kombinácia. Ak sa predsa máte len rozhodnúť, termostatickú batériu odporúčame najmä do sprchy. Práve tam najviac oceníme výhody termostatického princípu.

Máte otázku ohľadom batérií?

Opýtajte sa nás na eshope v chate, emailom, telefonicky či osobne v kúpeľňovom štúdiu (Poprad, Nitra, Humenné, Trebišov, Spišská Belá). Radi poradíme.