Prázdniny na malte alebo 12+ tipov ako zvládnuť letnú prerábku

Prerábať byt, dom, celé jadro alebo kúpeľňu či kuchyňu vie byť poriadne rodinné dobrodružstvo. Projekt hotový, rozpočet nastavený, termín začatia prác určený. Ako sa s celou rodinou a domácnosťou pripraviť na prázdniny na “malte”? Pozrite si našich 12 a viac rád a tipov pre šikovné zvládnutie kúpeľńovej rekonštrukcie. 

1) Začnite s prípravou VOPRED

Pobaliť a prichystať celú rodinu a domov na týždne či mesiace v “bojových” podmienkach je úloha, do ktorej sa oplatí pustiť sa čo najskôr. Zasadnutie rodinnej rady pred “dovolenkou na malte” by malo prebrať a prejsť celý domov - čo všetko sa ide prerábať, ako to tu bude vyzerať počas prác a čo potrebujeme pobaliť, vypratať. 

Debata by sa mala dostať aj k fungovaniu domácnosti - prechodné bývanie u známych / starých rodičov, príp. v prenajatom byte alebo ako bude rodina koexistovať spolu s robotníkmi v jednom dome.

2) Prechodný domov

Každá prerábka je unikátna a každá rodina má vlastné potreby a možnosti. V každom prípade platí, že pokiaľ je možnosť dočasne sa presťahovať do prechodného domova, je to vždy tá najlepšia možnosť. 

Ak plánujete zvládnuť bývanie pod jednou strechou v prerábanom dome či byte, premyslite si možnosti a nápady na zabezpečenie základných potrieb. Prvá síce zvykne na um prísť kuchyňa, varenie a jedenie, no vyriešiť situáciu s toaletou, umývadlom, sprchou či praním a sušením oblečenia vie byť pálčivejší problém. Stravovanie počas prerábky sa dá vyriešiť aj donáškami, nevarenými raňajkami či večerami u starých rodičov, no malé, veľké a sprchovacie potreby sa až tak ľahko nedajú nahradiť vo vybúranom byte.

3) Dočasná kuchyňa 

Ak v prerábanom byte či dome ostávate bývať, dočasná kuchynka je nevyhnutná. Vyhradený priestor na kávu, čaj či malé jedlo sa zíde aj v prípade, že budete počas prerábky odsťahovaní. Mini kuchynku oceníte počas upratovania, pri kontrole prác a určite ju využijú aj montážnici.

Dočasná kuchyňa by sa mala vedieť postarať o základné potreby. Medzi tipy na výbavu patrí varná platnička, kanvica na vodu, mikrovlnka, priestor na prípravu jedla (napr. starší stôl, skrinka, plastový obrus). Čo sa riadov týka, treba si rozmyslieť, čo budete variť a pripravovať. Obmedzte sa na minimum vecí, ideálne multifunkčných. Namiesto 4 rôznych nožov si v dočasnej kuchyni ponechajte jeden-dva univerzálne nože, príbor zredukujte na minimum. Budete potrebovať aj hrnce, dosku na krájanie? Otvarák na konzervy? Taniere, poháre… zvážte jednorázové varianty. Premyslite si nový harmonogram a receptár od rannej kávy po prípadné večerné mlsanie.

Nezabudnite ani na to, kde budete riady umývať. Ak sa dá proces prerábky rozdeliť do fáz, do úvahy prichádza vaňa či kúpeľňové umývadlá.

TIP: Využite leto a gril v exteriéri - renovácia interiéru v lete vie byť tým časom, kedy využijete gril na terase naplno. Áno, grill nie je určený len na záhradné párty, zvládne aj častejšie používanie. Grilovačkou na večeru potešíte celú rodinu.

4) Murphyho zákon v plnej paráde

Ak sa niečo pokaziť môže, tak sa to aj pokazí. Pri prerábkach sa tento Murphyho zákon dokáže realizovať v mnohých situáciách. Psychicky sa pripravte na to, že vaša schopnosť riešenia problémov bude otestovaná na 150%. Meškanie tovaru, zlý tovar dodaný, predĺžené práce, problémy skryté pod omietkou, chýbajúci materiál… Každý, kto má prerábku domova za sebou, vám potvrdí, že Murphyho zákon platí a funguje. Pripravte sa teda na to, že musíte byť pripravený. Každý problém má riešenie a určite ho spolu s rodinou, okolím a montážnikmi zvládnete vyriešiť.

5) Rozpočet s rezervou

Aj keď ste si financie na prerábku starostlivo naplánovali a rátali aj s nejakou rezervou, “rozpočtovanie” vás čaká aj počas prerábky samotnej. Najčastejšie sa stretnete s dvomi situáciami. Extra problémy a prekážky ako potreba rozsiahlejšej prípravy či prerábky (viac káblov, viac kolienok, viac lepidla…) sa viac-menej čakať dajú (viď. predchádzajúci bod) a práve na ne slúži aj rezerva. 

Druhou situáciou, na ktorú sa treba pripraviť aj v rozpočte, je výber materiálov a tovaru. Aj počas renovácie samotnej budete musieť rozhodovať o tom, aký materiál sa použije, porovnávať výhody, funkcie a samozrejme aj cenu. Vždy si zvážte pomer ceny a kvality, poraďte sa a rozhodnite sa pre spokojnosť.

TIP: Odkladajte si každý papier - faktúry, účtenky, dodacie listy, záručné listy, návody, všetko uskladňujte v jednej krabici, zásuvke či foldri.

6) Stres príde a bude

Už samotné balenie vecí vie byť stresujúce. Začnete a zistíte, že potrebujete oveľa viac krabíc, lepiacej pásky, nestíhate to do príchodu montážnikov. Nenechajte sa stresom zaskočiť, príde tak, ako príde Murphyho zákon. 

Zapojte do prác celú domácnosť, pripravte sa všetci na to, že jeden z vás môže stratiť chladnú hlavu. Neváhajte požiadať o pomoc a pamätajte, že konštruktívna debata vie priniesť šikovné nápady a riešenia. Potom ostáva len vyhrnúť rukávy a jednoducho to spraviť.

TIP: Výlet pre relax - naplánujte si počas prerábky krátku spoločnú dovolenku, vybehnite na víkend na výlet, oddýchnite si a odreagujte sa. Predstava, že pár týždňov či mesiacov strávite v rozbúranom a prašnom prostredí, s nulovým súkromím a pohodlím, sa mení na realitu, ktorá si vie zobrať svoju daň. Áno, oddych patrí k životu a rodinný výlet počas prerábky vie byť na nezaplatenie.

7) Pobaľte si veci šikovne

Stojíte uprostred bytu, nožnice, fixka a lepiaca páska po ruke, krabice prichystané. Čo prvé? Začnite s vecami, ktoré určite nebudete potrebovať - zimné oblečenie, obuv, sezónne veci, dekorácie. Zvyšok vecí si roztrieďte do kategórií a očíslujte - #1 Určite budeme potrebovať a #2 Možno. Druhá kategória slúži na to, že keď v krabiciach #1 niečo nenájdete, je veľká pravdepodobnosť, že to bude v #2. 

Nezabudnite každú krabicu označiť. Pri balení síce viete, čo do nej dávate, ale po pár týždňoch je veľká šanca, že zabudnete, kde ste tie plavky schovali.

8) Ochráňte nábytok

Ak máte možnosť presťahovať nábytok a spotrebiče do pivnice, garáže či skladových priestorov, smelo do toho. Odporúčame priestory na skladovanie skontrolovať vopred - vlhkosť sa ľahko pustí nielen do kartónových krabíc.

Častým riešením pri prerábkach býva vyhradenie jednej miestnosti na uskladnenie veľkých kusov nábytku či spotrebičov. Vašim najlepším priateľom bude fólia, veľa fólie. 

9) Pripravte sa na VEĽA prachu a VŠADE

Stavebný prach. Spoznáte sa s ním v prvý deň prerábky a sprevádzať vás bude ešte dlho po ukončení všetkých prác. Všadeprítomný nezmar, nájde každú škulinku, popasuje sa s fóliou, precestuje poschodia. Výkonný vysávač určený do stavebných priestorov je na nezaplatenie. Počas prerábky je dôležité priebežne odstraňovať špinu, nečistoty a prach. Je veľmi pravdepodobné, že zvyšky stavebného prachu budete nachádzať pri bežnom pravidelnom upratovaní aj niekoľko týždňov po ukončení renovácie. Nezúfajte, ak sa po jednom zotretí podlahy prachu nezbavíte. Prerábka si vyžaduje upratovať VEĽA a VŠADE.

10) Deti a domáce zvieratká mimo prerábaných priestorov

Prerábané priestory sú staveniskom a tam deti a zvieratká nepatria. Pripravte drobcov na to, že jednoducho sú miesta, kam nemôžu ísť, lebo sa tam pracuje s ťažkými nástrojmi a je to tam nebezpečné. Prázdniny u starých rodičov, tábor, vyhradená miestnosť na hranie či “pieskovisko” na kope piesku vonku, to je pár riešení pre zvládnutie “prerábkového dobrodružstva”. Čo sa týka domácich zvieratiek a dočasného nového bývania, je vhodné ich na to vopred pripraviť - premiestniť misky na kŕmenie a pod.

11) Požiadajte rodinu a známych o pomoc

Nebojte sa požiadať blízkych o pomocnú ruku pri sťahovaní, vypratávaní či umývaní. Pomoc od okolia vie ušetriť veľa času, nervov a aj financií. Pomôcť sa dá aj tým, že sa napr. máte kde osprchovať, oprať si veci alebo zložiť pár krabíc. Dobrým tipom je aj zorganizovanie “Pracovnej grilovačky”. Viac rúk viac spraví a v spojení s dobrým jedlom a náladou vie práca byť aj zábavou. Motiváciou vie byť aj pozvanie na kolaudačnú oslavu.

12) Tešte sa na nový domov

Každá prerábka má svoj začiatok a svoj koniec. Počas nej síce čas naozaj plynie pomaly a ani ponorková choroba nemusí byť neznámy pojem. Majte však zrak upretý na cieľ - novučičký domov.

Nezabudnite veľa fotiť. Nový domov vám doslova vyrastie pred očami a na tieto fotky sa vždy dobre pozerá. Budeme tiež radi, ak sa s fotkami podelíte aj s nami. Podeliť sa môžete aj so skúsenosťami - v komentári či na našom Facebooku.

Máte otázku ohľadom prerábky kúpeľne, jadra, bytu či domu?

Navštívte naše kúpeľňové a interiérové štúdio v Poprade na Partizánskej ulici či kúpeľňové štúdia v Spišskej Belej, Humennom, Trebišove a Nitre. Radi poradíme, pripravíme 3D návrh a zabezpečíme dodávku tovaru, stavebnej chémie i inštalatérskeho materiálu. Viac informácii priamo v štúdiách.