Obklady a dlažby - lesklý alebo matný povrch?

Večná debata. Aký povrch je lepší na obkladačke alebo dlaždici? Skalných fanúšikov nájdeme v lesklom aj matnom tábore. Argumentujú dizajnom, čistotou, vlastnosťami. Pozrime sa teda detailnejšie na výhody oboch povrchov, odporúčania a skúsenosti.

Lesklý povrch

Obklad / dlažba s lesklým povrchom odrážajú viac svetla. Výhodou hry so svetlom je optické rozšírenie priestoru, aj menšia či tmavšia miestnosť pôsobí priestrannejšie.

Z technického hľadiska má obkladačka / dlaždica v lesklom prevedení výrazne hladký povrch, aj na dotyk. Lesklý povrch sa vďaka tomu ľahko čistí a udržiava. 

Na druhej strane má lesklý obklad / dlažba nižšie protišmykové vlastnosti, kvôli čomu je lesklý povrch uprednostňovaný na steny ako obklad. Lesklá dlažba sa neodporúča v priestoroch, ktoré sú často používané alebo je v nich zvýšené riziko pošmyknutia sa. 

Matný povrch

Matný obklad či dlažba neodráža veľa svetla, no neznamená to, že miestnosť zmenšuje. Matný povrch steny či podlahy pôsobí harmonicky a upokojujúco.

Povrch matných obkladačiek či dlaždíc nie je technicky až taký rovný a vyhladený ako pri lesklých variantoch. Na dotyk však nemáme pocit nerovností. Ide o úpravu na mikroskopickej úrovni, my ju “cítime” len pohľadom.

Výhodou matného povrchu je aj schopnosť “maskovať” šmuhy či zaschnuté kvapky vody, čo oceníme v často používaných kúpeľniach či kuchyniach. 

Matný povrch má vyššie protišmykové vlastnosti, vďaka čomu je ideálny na použitie na podlahu aj v často používaných miestnostiach.

Vhodné použitia

Na steny

Lesklý obklad sa často využíva v menších kúpeľniach práve preto, aby sme mali pocit priestrannejšej miestnosti. Odrazy svetla od lesklého obkladu vedia miestnosť opticky zväčšiť. Lesklé obklady sa využívajú tiež v kuchyniach. Pekný lesklý obklad nad kuchynskou linkou vie rozjasniť aj menšiu kuchyňu.

Matný obklad pôsobí prirodzenejšie a jemnejšie. Celkový dojem závisí aj na výbere dizajnu (farba, vzor obkladu). Menšiemu odrážaniu svetla od obkladačiek môžeme poďakovať za to, že šmuhy či kvapky vody na matnom obklade až tak nevidno.

Na podlahu

Lesklá dlažba sa tiež vie vyhrať s priestorom v miestnosti, no nevýhodou býva menšia protišmykovosť. V preklade, dlažba s lesklým povrchom je šmykľavejšia ako dlažba s matným povrchom.

Dlažba s matným povrchom sa vyznačuje vyššou protišmykovosťou, vďaka čomu je vhodnejšia na podlahy. Matnú dlažbu nie je problém skombinovať s lesklým či matným obkladom, správny výber dizajnu je kľúčový pre celkový dojem z miestnosti.

Kombinácia lesklej a matnej

Netreba sa jej báť, práve naopak. Šikovný dizajn vie skombinovať výhody a vlastnosti lesku a matu tak, že miestnosť sa opticky rozšíri tým správnym smerom. Vybrané série sú navrhnuté tak, že s ideou skĺbenia lesklého a matného povrchu pracujú automaticky. 

Čistota - lesklá alebo matná?

Tromfom v rukáve zástancov lesklého, ale aj matného tábora je práve čistota. Na lesklom obklade vidno každý otlačok. Na matnom obklade vidno každý otlačok.

Pravda však nepoteší na 100% ani jeden tábor. Lesklý povrch vie vďaka odrážanému svetlu poukázať na každú nečistotu, no matný povrch nečistoty “nepapá” a keď sú tam, tak sú tam. Svoju rolu zohrá aj dizajn obkladačky či dlaždice. Na niektorých vzoroch jednoducho vidno zaschnuté kvapky vody viac, na niektorých menej.

Pravda je totižto taká, že pokiaľ chceme mať čistú dlažbu / obklad, musíme je čistú pravidelne udržiavať. Áno, je jedno či ide o lesklý alebo matný povrch, pravidelné upratovanie a čistenie je alfou a omegou.

Ako si teda vybrať?

Obklad a dlažba sa musí predovšetkým páčiť Vám. Vybrať si lesklý obklad do kúpeľne, ktorý sa mi síce nepáči, ale “lesk z nej vraj spraví wellness”, nie je šťastným riešením. Obklad a dlažba by mali ladiť s dizajnom kúpeľne a s vaším štýlom.

Kvalita a technické prevedenie dlaždice či obkladačky je základom pre spokojnosť na dlhé roky. Svoju rolu pri výbere ideálnej série zohrávajú aj parametre ako je mrazuvzdornosť, oteruvzdornosť, protišmykovosť, rektifikácia, výrobný proces a podobne. Niektoré projekty si vyžadujú produkty, ktoré musia spĺňať prísnejšie normy, pri iných je výber širší. V každom prípade odporúčame výber dlažby a obkladu konzultovať s odborníkom.

Navštívte jedno z našich štúdií v Poprade, Spišskej Belej, Trebišove, Humennom či Nitre, inšpirujte sa vždy aktuálnymi vzorovými kúpeľňami, vzorkami najnovších trendov, radi vám poradíme s výberom tej ideálnej dlažby či obkladu do vášho domova.