Kúpeľňa kedysi a dnes

Pamätáte si ešte ako vyzerali kúpeľne pred 30-timi rokmi? To modré umakartové jadro, ktoré bolo kedysi v každej panelákovej kúpeľni? My vám pripomenieme ako sa menili naše kúpeľne a ako vyzerá moderná a krásna kúpeľňa dnes.

Umakartové jadro, 1 vaňa, 1 umývadlo umiestnené tesne nad vaňou a batéria, ktorá sa vytáčala do strán a používala sa ako umývadlová aj vaňová. Áno, áno, takto vyzerala kedysi každá paneláková kúpeľna. 

Zdroj obrázkov: tojenapad.dobrenoviny.sk a Retro Spomienky

Umakart mal však svoju obrovskú výhodu. Bolo možné ho rýchlo a ľahko odstrániť. A tak umakartové jadrá nahradili murované a k slovu sa dostali obklady a dlažby s pestrými farbami. Zelená, žltá či modrá v kombinácii s bielou dominovali v slovenských kúpeľniach. Dvojfarebnú kombináciu dopĺňali rôzne dekory či listely, ktoré boli umiestnené po obvode celej kúpeľne a oddeľovali farebné obklady od tých bielych. 

Veľké rohové vane, ktoré dominovali v kúpeľniach, postupne nahradili čisté línie tých pravouhlých. Aj ponuka sprchových kútov sa postupne menila. Štvrťkruhové sprchové kúty doplnili obdĺžnikové vaničky rôznych rozmerov. Pestré farby s postupom času vystriedali neutrálnejšie odtiene obkladov a dlažieb - hnedá, biela či dekor dreva. Donedávna najobľúbenejší rozmer obkladov a dlažieb - 20 x 40 cm - nahradili veľkoformátové varianty.

Do dizajnu kúpeľne postupne vstúpili aj obklady a dlažby s dekorom betónu, mramoru či čierne. Zdokonaľovali sa aj vane, vaničky a sprchové kúty, ktoré dnes majú nielen rôzne tvary či farby, ale aj  rôzne povrchové úpravy. Vďaka tomu je čistenie kúpeľne rýchle a jednoduché.

Kúpeľňový dizajn sa za posledné 10-ročia poriadne zmenil a dnes sa môžeme vytešovať z krásnych a funkčných kúpeľní. Minimalizmus, čisté línie a funkčnosť sú typické pre moderné kúpeľne. Fantázii sa však medze nekladú a naši šikovní dizajnéri navrhnú dokonalú kúpeľňu podľa vašich predstáv. 

Obráťte sa na nás. Navštívte niektoré z našich štúdií v Poprade, Nitre, Humennom, Trebišove, Spišskej Belej alebo navštívte náš eshop.