EKO batérie - ako šetria vodu?

Každý z nás spotrebuje v priemere 90-103 litrov vody denne. Preto je na mieste otázka ako môžeme ušetriť a znížiť svoju spotrebu vody. A odpoveď? Šetrné EKO batérie! Dnes máme na výber z množstva batérii a navyše s vlastnosťami, ktoré vám spríjemnia každodenné používanie a údržbu. Na čo však myslieť, aby vám batéria ušetrila aj peniaze?

Batérie s perlátorom

Princíp perlátoru (prevzdušňovača) je jednoduchý - na výstupe mieša vodu so vzduchom bez toho, aby sa znížil tlak vody. Vďaka tomu sa pri „otočení kohútika“ cítite stále pohodlne - prúd vody je dostatočne silný, avšak spotreba vody samotnej klesá. U niektorých batérií pripadajú na 1 liter vody asi 3 litre vzduchu. 

Účelom perlátora je využiť každú kvapku vody čo najefektívnejšie. Pri umývaní “prevzdušnenú” vodu nepocítite, no efektívnejšia spotreba sa prejaví na peňaženke v tom dobrom slova zmysle.

Batérie so zníženým prietokom vody

Cez bežnú zmiešavaciu umývadlovú batériu pretečie približne 13 litrov vody za minútu. Eko batérie so zníženým prietokom dokážu túto spotrebu znížiť až na 4,5 litrov za minútu. Ak sa navyše znížený prietok doplní perlátorom o komfort pri umývaní je postarané.

Studený štart

Pákové batérie sa najčastejšie používajú v strednej polohe. Teda aj pri bežnom umývaní rúk nám hneď tečie príjemná teplá voda. S funkciou „studený štart“ vyteká v tejto polohe páky len studená voda, ktorá na krátke opláchnutie stačí a my nemusíme zbytočne míňať teplú vodu. Vďaka tomu môžeme ušetriť množstvo energie. Batérie s funkciou studený štart sa teda dajú pohnúť len doľava. A práve pohybom doľava zvyšujeme teplotu vody.

Bezdotykové batérie

Bezdotykové batérie sú vybavené približovacou elektronikou. To znamená, že voda bude tiecť iba vtedy, ak to skutočne potrebujete. Snímacia technika bezdotykových batérií pritom dokáže regulovať spotrebu v extrémne krátkom čase. Vďaka tomu voda nebude tiecť zbytočne a znížite tým jej spotrebu.

Čo si ešte všímať pri výbere batérie?

Výberom správnej batérie môžete znížiť svoju spotrebu až o 60%. Myslite však aj na svoje pohodlie. Preto máme pre vás zopár ďalších tipov, čo si všímať pri výbere batérie.

Keramická kartuša je odolnejšia voči vodnému kameňu a opotrebeniu (v porovnaní s plastovou kartušou). Dlhšia životnosť batérie a dobre investované peniažky potešia vždy.

Výkyvný perlátor vám umožní nasmerovať prúd tečúcej vody podľa vašich potrieb. Aj bežné umývanie rúk môže byť vďaka správne nasmerovanému prúdu vody príjemnejšie.

Systém proti usadzovaniu vodného kameňa umožní jednoducho odstrániť nečistoty a vodný kameň. Navyše, vďaka rýchlej a ľahkej údržbe majú tieto batérie dlhšiu životnosť.

S funkciou cold touch si batéria udržiava stabilnú teplotu a vy sa pri dotyku s batériou nepopálite.

Termostatická batéria vám umožní prednastaviť teplotu vody a vami nastavenú teplotu udržiava. Priemerne nám trvá 15 - 20 sekúnd, kým si nastavíme ideálnu teplotu v sprche či v umývadle. S termostatickou batériou je však teplota vody automaticky nastavená termostatom. Navyše pokles tlaku býva príčinou náhlej zmeny teploty vody. S termostatickou batériou vás už zmena teploty nečaká.

Ktorá batéria je ideálna pre tú vašu kúpeľňu?

Radi vám poradíme v jednom z našich kúpeľňových štúdií (Poprad, Spišská Belá, Humenné, Trebišov, Nitra) alebo na našom eshope. Množstvo inšpirácie a dobrých rád nájdete aj na našom Facebooku