Čo potrebujete vedieť o sprchovom kúte

Sprchový kút sa v poslednej dobe stal nevyhnutnou súčasťou každej kúpeľne a pozvoľna nahrádza klasickú vaňu. Veď kto má dnes čas na kúpanie, keď deň je taký krátky a program taký nabitý? Používame ho denne a preto je dôležité sústrediť sa na kvalitu, všetky vlastnosti a výhody, ktoré Vám vie sprchový kút ponúknuť.

Tvar sprchového kútu

Keďže každá kúpeľňa je iná veľkosťou a dispozíciou, existujú rôzne typy a varianty sprchových kútov. Ponuka je široká, variabilita je v rozmeroch, tvaroch, typoch skla či vo farbe konštrukcie.

Obdĺžnikový / asymetrický sprchový kút

Tento tvar je ideálny do priestrannejších kúpeľní. Štandardný rozmer sa pohybuje v medziich 80x100 až 90x120 cm. Obdĺžnikový kút Vám poskytne viac priestoru a komfortu pri sprchovaní. Pokiaľ máte záujem o zjemnenie celkového vzhľadu kúpeľne, asymetrický kút s oblúkom je tá správna voľba pre vás.

Štvorcový sprchový kút

Aj pre menšiu kúpeľňu sa vždy riešenie nájde. Na štvorcový sprchový kút potrebujete menej miesta a pritom komfort a relax pri sprchovaní sa nemení. Moderné línie a priehľadné sklo Vám v kúpeľni vyčarujú moderný vzhľad bez optického zaplnenia priestoru. Štandardné rozmery týchto kútov sa pohybujú v rozmedzí 80x80 cm a 90x90 cm. Vhodným riešením je aj kút s bezrámovými sklami, ktorý vyzerá ešte lepšie.

Štvrťkruhový sprchový kút

Voľba do malých bytových kúpeľní, kde kút zaberie naozaj len to nevyhnutné miesto. Napriek tomu svojou priestrannosťou poskytujú štandardný komfort pri sprchovaní. Štvrťkruh s polomerom 55 cm poskytne dostatok priestoru pre Váš relax pri každodennom používaní.

Päťuholníkový sprchový kút

Ďalší zaujímavý tvar, ktorý dokáže ušetriť miesto v kúpeľni a pritom poskytnúť dostatok miesta pre relax pod sprchou. Vhodný práve pre kúpeľne, kde každý centimeter je na 100% využitý.

Sprchové kúty k rovnej stene

Netypickým, ale veľmi zaujímavým riešením, sú kúty k rovnej stene. Pokiaľ nemáte v kúpeľni voľný roh, mali by ste siahnuť práve po takomto riešení. Polkruhový, štvorcový či obdĺžnikový sprchový kút s troma sklenenými stenami sa stane dominantou vašej kúpeľne.

Walk-in sprchový kút

Najnovší pojem v oblasti sprchových kútov a riešenie pre minimalistický dizajn. Čo to vlastne je? Sprchový kút bez dverí a bočných stien, len s jednou širšou sklenenou stenou, ktorá zabraňuje prskaniu vody do priestoru kúpeľne. Odtok vody z Walk-in kútu može byť riešený priestrannou vaničkou zapustenou do podlahy alebo sprchovým žľabom vo vyspádovanej podlahe. Sprchový kút tak pôsobí veľmi nenápadne a priestranne.

Dvere do niky

Dispozičné riešenie nie vždy ponúka možnosť inštalovať sprchový kút s dvoma stenami zo skla. Vtedy prichádzajú na scénu sprchové dvere “do niky”. Nika je prietor, ktorý vznikne medzi troma murovanými stenami. Sprchové dvere sa vyrábajú v širokej škále rozmerov a variánt - jednodverové, dvojdverové, so skladacími dverami, s posuvnými dverami či v kombinácii s pevnou stenou. Bežné varianty nájdete v šírke od 80 cm do 120 cm, atypické varianty sa dajú po dohode s predajcom v našom kúpeľňovom štúdiu objednať na mieru. Stačí si len vybrať.

Nie len tvar sprchového kúta ovplyvňuje celkový vzhľad kúpeľne. Dôležitým aspektom je jeho konštrukcia. Sprchové kúty so sklami bez rámu pôsobia v kúpeľni veľmi elegantne a nenápadne. Sú vhodné do menších kúpeľní, kde opticky neuberajú z priestoru. Sprchové kúty s nosným rámom v hornej a dolnej časti sú veľmi elegantným a dominantným prvkom v každej kúpeľni. Treťou možnosťou sú sprchové kúty s celorámovou konštrukciou, kde sú všetky sklá vsadené do rámov. Každé konštrukčné riešenie má výhody aj nevýhody a je len na Vás, či dáte na radu odborníkov v najbližšom kúpeľňovom štúdiu Aquaterm a vyberiete ten pre vás ideálny variant.

Rovnako dôležité je aj rozhodnutie o farbe a priehľadnosti skla. Zatiaľ čo priehľadné čire sklo pôsobí veľmi elegantne a nenápadne, nepriehľadné ská so štruktúrou prípadne so vzorom vnášajú do kúpeľne ďalší zaujímavý dizajnový prvok. Samostatnou kategóriou je farebné sklo, napríklad grafitové, ktoré spolu s čiernou farbou konštrukcie vytvára veľmi moderný veľkomestský dojem z celej kúpeľne.

Vo veľkej miere vzhľad sprchového lútu ovplyvňuje aj povrchová úprava skla. Pokiaľ je sklo upravené vrstvou proti usádzaniu nečistôt a vodného kameňa, údržba je jednoduchšia a pri pravidelnom čistení sklá vyzerajú vždy 100% čisté.

Praktické “vychytávky”, ktoré prekvapia

Žliabok na spodnom okraji dverí

Niektoré sprchové kúty sú vybavené praktickým nerezovým žliabkom na spodnej časti dverí, ktorý odvádza vodu stekajúcu po dverách. Ani pri otvorených dverách voda nesteká na podlahu, ale do sprchovej vaničky.

Odnímateľné dolné pojazdy

Už nebudete mať problém s čistením spodných koľajničiek. Odnímateľné pojazdy jednoducho odchýlite a koľajničku pohodlne vyčistíte. Sprchové dvere sa potom vlastnou váhou vrátia do pôvodnej pozície.

Prístenná regulácia

Majstri sa “sekli” a vy nemáte miesto pre sprchový kút alebo dvere v presnom rozmere? Nevadí. Kvalitné sprchové kúty majú prístennú reguláciu +- 1,5-2 cm. Tou pri montáži doladíte šírku steny kúta na potrebný rozmer.

Magnetické tesnenie

Tesnenie na oboch častiach dverí je vybavené magnetickou časťou, ktorá zabezpečí samostatné dovieranie dverí.

Sprchový kút bez chrómového rámu

Možnosť upevnenia stien kúta a dverí pomocou vzpery v hornej časti. Vzperu je možné umiestniť pozdĺžne či šikmo.

Zdvihový system pri otváraní dverí

Sprchové dvere sa vďaka tomuto systému pri otváraní nadvihnú a ostávajú mierne fixované v otvorenej polohe. Pri zatvorení zapadnú do dolnej pozície a zabezpečia lepšie utesnenie sprchového priestoru.

Sprchová vanička alebo sprchový žľab?

Sprchová vanička patrí k tradičným riešeniam, ktoré stále má svojich prívržencov. Elegantným riešením pre väčšie kúpeľne je sprchový žľab do podlahy v priestrannejšom walk-in sprchovom kúte. Ten sa teší čím ďalej, tým väčšej pozornosti v moderných kúpeľniach.

Sprchová vanička

Klasické, neklasicky moderné riešenie do doslova každej kúpeľne. Sprchové vaničky prešli obrovským vývojom po stránke dizajnovej či funkčnej. Odklon od klasickej bielej, extra nízke prevedenie okolo 4 cm, prevedenie do podlahy, prispôsobiteľný rozmer, protišmyková úprava či povrch pripomínajúci prírodný

kameň. Materiály od akrylátu až po liaty mramor či trvácny smalt. To všetko môžete nájsť v našom sortimente, stačí sa len poradiť a vyberať.

Odtokový žľab do sprchovacieho kúta

Odtokový nerezový žľab je veľmi nenápadný, v podlahe takmer neviditeľný prvok a celý sprchový kút pôsobí jednoliato a elegantne. Pri inštalácii je dôležitá hrúbka podlahy, pre zapustenie sprchového žľabu potrebuje hĺbku 65 - 90 mm.

Krása je v detailoch

Inštaláciou sprchového kúta ešte práca nekončí. Celkový vzhľad skvele dotvorí štýlový sprchový set, prípadne podomietková batéria a elegantná hlavová a ručná sprcha. Za pripomenutie stoja tiež nerezové poličky a doplnky na odloženie kozmetiky.

Inšpirovali sme vás?

Navštívte náš e-shop alebo kúpeľňové štúdiá AQUATERM Poprad, Spišská Belá, Humenné, Trebišov, Nitra a vyberte si ten správny moderný, praktický a kvalitný sprchový kút pre vašu kúpeľňu. Radi poradíme s výberom tvaru, farby, príslušenstva, doplnkov, jednoducho so všetkým pre vašu spokojnosť s novou kúpeľňou.