Bezbariérové kúpeľne pre starších a imobilných

Prestavba kúpeľne je často nevyhnutná v domoch či bytoch so staršími alebo s osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu. Na tento fakt treba myslieť aj pri rekonštrukciách, počas ktorých si prerábame domov tak, aby sa nám v ňom príjemne žilo aj na dôchodku. Prečítajte si o tom, ako vytvoriť čo najvhodnejšie podmienky pre príjemné a zároveň bezpečné užívanie kúpeľne aj pre tých, ktorým pohyb robí problém.

Kúpeľňa na rovnakom podlaží s ostatnými miestnosťami

Prvý bod sa týka najmä rodinných domov a viac-poschodových bytov. Pre starších a imobilných je oveľa prijateľnejšie a výhodnejšie umiestniť kúpeľňu na prízemí, resp. na hlavnom poschodí s východom a ostatnými miestnosťami. Aj keď schody či výťahy sa dajú upraviť aj pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu, predsa len je jedno-podlažná obytná časť pohodlnnejšia.

Jedna vec je časové hľadisko, keďže presúvanie u staršieho či hendikepovaného človeka trvá dlhšie. Druhá vec je bezpečnosť a mať všetky potrebné zariadenia na jednom podlaží znižuje počet rizikových bodov, kde môže dojsť k úrazu. Pokiaľ máte momentálne kúpeľňu oddelenú poschodím od ostatným miestností, odporúčame zvážiť rekonštrukciu priestorov.

Rátajte s veľkým priestorom

Pri plánovaní kúpeľne pre starších či osoby s obmedzeným pohybom treba mať na mysli široký priestor. Priestor na manévrovanie s vozíkom, ale aj s palicami či inými pomôckami chôdze je potrebný nielen okolo toalety. Zamerať sa treba aj na ostané časti kúpeľne - priestor pri skrinkách, umývadle, okne, okolo sprchy.

Bezpečnosť a pohodlie pri používaní kúpeľne je potrebná už od príchodu do miestnosti. Dvere by mali mať šírku minimálne 800mm, v priestoroch pre človeka na vozíčku minimálne 900mm. Mali by sa otvárať smerom von, aby druhá osoba pri vchode do kúpeľne neohrozila človeka vnútri. Ďalším bodom je zámok na dverách - mal by byť odistiteľný zvonka aj zvnútra. Pre zvýšenú bezpečnosť je dobrým nápadom aj zvukové zariadenie vnútri kúpeľne či toalety, ktoré je ľahko dosiahnuteľné aj pre človeka na vozíku a v prípade problému ním môže privolať pomoc.

Samotná kúpeľňa by mala byť dostatočne veľká pre manipuláciu s vozíkom. Pri otočení o 360° treba rátať s kruhovým priestorom s priemerom 1500 mm.

Bezpečne proti pošmyknutiu

Pošmyknutie a pád sú dva najčastejšie príčiny úrazov u starších ľudí v kúpeľni. Prvým krokom, ako toto nebezpečenstvo obmedziť je proti-šmyková podlaha. Obklady a dlažby určené pre kúpeľne sú prispôsobené technicky a materiálovo aj pre obmedzenie pošmyknutia, pre bezbariérové kúpeľne odporúčame vyberať zo vzorov s textúrou či povrchovou úpravou, reliéfne či mozaikové vzory.

Tipy:

  • obklad a dlažba Pietra
  • obklad a dlažba Rock
  • reliéfna dlažba Cemento
  • dlažba Stones
  • matná mozaika Sandstone plus
  • matná mozaika Unistone

Na zvýšenú bezpečnosť proti pošmyknutiu treba myslieť aj v sprche či vani. Ideálnou voľbou je technológia Anti Slip - špeciálna vrstva na vane a sprchové vaničky. Najlepším riešením pri sprchových kútoch je voľba sprchového kútu walk-in v kombinácii so sprchovým žľabom. Viac tipov k vaniam a sprchovým kútom nižšie v článku.

Madlá a držadlá pre bezpečnosť

Madlá treba nainštalovať v kúpeľni na viacerých miestach. Samozrejmosťou sú madlá pri záchode, v sprche / vani a okolo nej. Zvážte montáž madiel aj na ďalšie miesta. Madlá by mali byť umiestnené všade tam, kde je pravdepodobnosť a potreba staršieho človeka sa podoprieť či pomôcť si vstať, zohnúť sa a podobne.

Dôležité - držiaky na uteráky nie sú madlá. Madlá majú ergonomickú konštrukciu pre uchopenie a sú montované pevne do stien, aby udržali veľkú váhu aj počas dlhšieho vstávania. 

Výšku umiestnenia madiel je potrebné prispôsobiť osobe, tak aby sa skutočne ľahko používali. Výška by mala byť do 1000 mm.

Umývadlo v pohodlnnej výške

Aj požiadavky na úpravy umývadla sa týkajú výšky a bezpečnosti. Výška umývadla pre vozíčkarov je 870 až 900 mm od podlahy. Najvhodnejšia je páková umývadlová batéria, osadená najviac vo výške 1200 mm.

Aj pri osobách, ktoré nie sú na vozíku je treba zvážiť ďalšie prvky pre bezpečnosť a pohodlie. Určite je potrebné nainštalovať držadlo aj pri umývadle.

Walk-in sprchovací kút alebo špeciálna vaňa

Najvhodnejším výberom do kúpeľní pre imobilných je buď otvorený sprchovací kút alebo špeciálna vaňa, do ktorej sa dá vôjsť a je upravená aj na presadnutie z vozíka. Pri výbere sprchovacieho kútu treba myslieť tiež na priestor. Otvorené sprchovacie kúty (tzv. walk-in) sa dajú vyskladať na mieru a dokonca aj s predelenými dverami na vrchnú a spodnú časť pre pohodlnnejšie umývanie aj pre ošetrovateľa. Sprchový kút by mal mať aspoň 1400x1400 mm, mal by byť vybavený sedadlom, na ktoré je pohodlnný prístup. Ručná sprcha a batéria by mala byť ľahko dostupná zo sedadla a aj pre pomáhajúceho ošetrovateľa.

Tipy:

  • Walk-in pevné steny do sprchovacích kútov v rôznych veľkostiach
  • kvalitné vane značky Kaldewei - na výber aj znížené a kompletne pokryté technológiou Anti Slip

Bezpečne a pohodlnne aj na záchode

Pri plánovaní záchodu sa takisto treba sústrediť na bezpečnosť a pohodlie. Prvým bodom je dostatočný priestor okolo záchoda, aspoň 800 mm široký priestor pre voľný príjazd vozíka. Po stranách záchoda by mali byť sklopné držadlá. Pre starších je tiež vhodné nainštalovať okolo záchoda pomocné madlá na dvíhanie sa.

Záchod pre človeka na vozíčku by mal byť vo výške 500 mm (vrch záchodovej misy od podlahy). Netreba zabudnúť ani na umiestnenie toaletného papiera a splachovacieho zariadenia - aby boli ľahko dostupné.

Máte otázky? Radi vám poradíme

V prípade rekonštrukcie či úprav kúpeľne vám radi pomôžeme v kúpeľňových štúdiách (Poprad, Spišská Belá, Nitra, Trebišov, Humenné) alebo online na našom eshope. Pred prerábkou kúpeľne pre imobilných odporúčame 3D vizualizáciu kúpeľne spojenú s odborným poradenstvom, kde najlepšie uvidíte, či kúpeľňa spĺňa požiadavky na bezpečnosť a pohodlie.