Akrylátové alebo smaltované vane - ktorá je lepšia voľba?

Akrylát a smalt (oceľ) sú dva materiály, s ktorými sa stretnete pri výbere vane. Ktorá je lepšia voľba do kúpeľne? Pozrite si porovnanie výhod a vlastností oboch typov a vyberte si tú správnu pre seba.

Kvalita je na prvom mieste

Pri výbere vane akrylátovej alebo smaltovanej je na prvom mieste kvalita výroby. Často sa stretávame so skúsenosťami ľudí, ktorí vopred odmietajú takú alebo takú vaňu, kvôli predchádzajúcim skúsenostiam. 

Skutočne odporúčame preveriť si značku, výrobcu a kvalitu jeho produktov. Práve dôraz na kvalitu finálneho výrobku a s tým spojené záruky sú predpokladom vašej dlhoročnej spokojnosti. Materiál výrobku dáva isté vlastnosti, no tie máte zaručené len v prípade kvalitného vyhotovenia.

Akrylátové vane

Akrylátové vane sa vyrábajú z akrylátového plastu, zvyčajne 4,5-8mm hrubého. Pri výrobe sú akrylátové vane spevňované zospodu aj v nosnej konštrukcii, v závere skleneným vláknom. Vo finále máme silnú vaňu za nižšiu cenu.

Cena. Akrylátové vane sú vo všeobecnosti lacnejšie ako ich oceľové / smaltované náprotivky rovnakej kvalitatívnej hodnoty. Dôvodom je jednoduchšia a masová výroba.

Kvalita. V dnešnej dobe sú akrylátové vane vo všeobecnosti silné a kvalitné vďaka moderným technológiám spevňovania. Príbehy s poohýbanými vaňami sú u kvalitných značiek často minulosťou.

Tvarovanie. Akrylátové vane sú dostupné v rôznych tvaroch a dizajnoch. V porovnaní so smaltovanými vaňami je tvarový výber bohatší.

Teplejšie na prvý dotyk. Veľmi častý dôvod, prečo sa ľudia rozhodujú pre akrylát. Oproti smaltovaným / oceľovým vaniam je akrylát na prvý dotyk teplejší. Na druhej strane smaltované vane sa veľmi rýchlo nahrejú a vodia teplo.

Nepórové. A teda aj ľahko čistiteľné. Kvalitne spracovaný hladký povrch akrylátovej vane zabraňuje nečistotám, baktériam a plesniam udržať sa. Ďalšou výhodou akrylátových vaní je jednoduchá možnosť opráv poškodeného povrchu po poškrabaní či odretí povrchu.

Odporúčané značky

Jednoznačne najlepšou voľbou medzi akrylátovými vaňami sú vane s technológiou Lucite®. Je to najkvalitnejší a najpevnejší akrylát na trhu a k všetkým výhodam akrylátu pridáva aj neuveriteľnú pevnosť a dlhú životnosť. Skutočne, ak akrylátová vaňa, vyberajte vaňu s Lucite®. Všetky akrylátové vane na našom eshope sú s technológiou Lucite®.

Smaltované vane

Smaltované vane sú vyrábané z plechu ocele, ktorý je spracovaný do požadovaného tvaru. Následne je oceľ vyčistená a ošetrená smaltovou úpravou. Tretí krok výroby pozostáva z vypálenia vane (podobne ako toalety či umývadlá), aby sa zabezpečila silná chemická väzba medzi oceľou a smaltom.

Vynikajúca kvalita a životnosť. Smaltované vane od popredných výrobcov vydržia neskutočne veľa. Odolné, trvácne a je ich takmer nemožné poškrabať. U niektorých značiek dokonca úplne nemožné. Sila a kvalita smaltovaných vaní sa prejavuje aj v nemožnosti odštiepenia či odlomenia časti vane.

Odolné voči UV žiareniu a chemikáliám. V praktickom živote táto vlastnosť zabezpečuje fakt, že kvalitné smaltované vane vyzerajú ako nové aj po rokoch. Farba smaltovanej vane nevybledne, oproti tomu akrylát je veľmi náchylný na zmeny farby. Vyššia odolnosť voči chemikáliam sa cení nielen pri čistení, ale tiež pri spomínanej trvácnosti farby a samotnej kvality vane.

Nepórové. Tu sa výhody akrylátu a smaltu rovnajú, čo sa týka ľahkosti čistenia a hygieny.

Eko-priateľské. Oceľ je prírodný materiál, recyklovateľný a teda vane sú priateľskejšie k životnému prostrediu. Smaltované vane značky KALDEWEI sú kompletne celé recyklovateľné. Oproti tomu akrylát sa vyrába spaľovaním fosílnych palív.

Chladnejšie na prvý dotyk. Ako sme písali pri výhode akrylátu, smaltované vane sú na prvý dotyk často chladnejšie. Oceľ však dokáže fantasticky viesť teplo a po prvých momentoch sa vaňa nahreje. Treba však poznamenať aj to, že okrajové časti vane, ktoré sa teplej vody nedotýkajú priamo, sa nahrievajú pomalšie.

Odporúčané značky

Jednoznačne najlepšou voľbou značky smaltovaných vaní je KALDEWEI. Nemecký výrobca s 90-ročnými skúsenosťami s precíznou výrobou špičkových vaní si za svojou kvalitou skutočne stojí - 30-ročná záruka na vane hovorí za svoje. 

Tak akrylátová alebo smaltovaná vaňa?

Aj smaltované, aj akrylátové vane majú svoje výhody. Pokiaľ na vaše rozhodnutie vplýva najmä momentálny rozpočet, akrylátová vaňa bude lepšou voľbou. Cenová hladina kvalitnejších akrylátových vaní sa pohybuje v rozmedzí od 100 € do 450 €.

Ak môžete do vane investovať väčšiu sumu, smalt je vynikajúcou voľbou. Úžasná kvalita a dlhoročná životnosť v stave “ako nová” na cca 20 rokov, to je skutočne výhodná investícia - kvalitné smaltované vane sú v cenovej hladine cca od 300 € do 1500 €. Pokiaľ sa vám nepáči chlad smaltu, vhodnou voľbou sú aj vysoko-kvalitné akrylátové vane.

Máte otázku? Radi poradíme

Navštívte jedno z našich kúpeľňových štúdií (Poprad, Nitra, Humenné, Trebišov, Spišská Belá).