8 tipov ako sa pripraviť na prerábku kúpeľne, jadra či celého domu

Rekonštrukcia kúpeľne, jadra či celého bytu alebo domu sa blíži a k nadšeniu z nového domova sa pridávajú aj praktické otázky, ako vlastne reálne prakticky “prežijete” celú prerábku. Pozrite si 8 vyskúšaných tipov s dobrými radami aj pre detaily ako sa pripraviť na rekonštrukciu a zvládnuť to celé.

3D návrh hotový, nové jadro rozplánované, materiál a tovar objednaný, majstri zajednaní. Na ktoré ďalšie veci sa treba pripraviť pred rekonštrukciou kúpeľne?

#1 Stanovte si časový harmonogram prác

Každá prerábka má svoje vlastné technické i časové požiadavky, neexistuje jedna všeobecná lehota, za ktorú “sa stíha všetko”. Dôležité je všetky práce prebrať s montážnikmi, inštalatérmi, obkladačmi, elektrikármi, kúrenármi… jednoducho zosúladiť práce tak, aby sa našlo optimálne riešenie. 

Nesnažte sa zbytočne urýchľovať jednotlivé kroky, hľadajte riešenia ako prerábku naplánovať tak, aby nebolo potrebné “flákanie”. Pravda je, že materiál, lepidlá, potery nejaké to “flákanie” potrebujú, práve tu sa ponáhľať zmysel nemá. Pýtajte sa majstrov aj na flexibilitu, aj oni si práce plánujú, prejdite si s nimi aj “krízové situácie”. Všetko sa dá zvládnuť komunikáciou a plánovaním.

Na čo tiež treba myslieť pri časovom plánovaní rekonštrukcie:

  • Komunikácia s úradmi
  • Oznámenia susedom
  • Zosúladenie montážnych firiem
  • Organizácia dodávok materiálu
  • Odvoz odpadu

#2 Pripravte sa na hluk a prach

Bohužiaľ je iné piecť koláč a iné kompletne vymeniť bytové jadro. Hluk a prach idú ruka v rukáve s rekonštrukciami a stavebnými prácami. Aj keď magické 100% riešenie neexistuje, je niekoľko tipov, ako si spríjemniť upratovaciu a čistiacu časť. Plus pokiaľ bývate v bytovke, prípravou potešíte aj susedou, prach sa vie skutočne dostať všade.

  • Fólie a igelity - čo sa dá, odizolujte, zakryte, minimálne v miestnostiach, ktoré sa prerábajú, cez ktoré sa bude chodiť.
  • Nábytok v priľahlých izbách - prach sa roznesie skutočne všade. Ak sa dá, odporúčame zakryť aj nábytok vo vedľajších izbách.
  • Ventilačné otvory, vetračky - najčastejšia cesta prachu k susedom takisto pomôže zakrytie.
  • Krabice so zabalenými vecami vo vedľajších izbách - taktiež odporúčame zakryť fóliou. V ideálnom prípade je lepšie veci, najmä oblečenie, kuchynské potreby, kozmetické potreby, skladovať mimo prerábaných priestorov. S prachom zo stavby skutočne nie je sranda.
  • Čistiace potreby - A s veľkou rezervou. Odporúčame prichystať si väčšie množstvo čistiacich prostriedkov, handier, vedier. Priebežné upratovanie pomôže, treba sa však pripraviť na viac kôl upratovania po prerábke samotnej.
  • Zvesiť obrazy a vypratať skrinky pri priľahlých stenách - pri vŕtaní steny vibrujú a je vhodné zvesiť zo stien vo vedľajších izbách obrazy, aby ste predišli pádu (a smútku). Rovnako odporúčame vypratať aj skrinky pri stenách, v ktorých máte uložené veci, ktoré by sa mohli pádom poškodiť. Radšej urobiť o krok viac ako plakať.

#3 Pobaľte sa šikovne

Krabice, nálepky, čierna fixa, najlepšie aj extra kusy do zásoby. Pri balení do krabíc je dobré dať dokopy veci s rovnakým účelom. Spíšte si zoznam všetkého, čo ste do krabice dali. Ak nechcete mať “info” o obsahu priamo na krabici, tento zoznam môže byť na papieri, Krabica č. 1, Krabica č.2... 

Organizované balenie oceníte nielen po prerábke pri ukladaní vecí na nové miesta, ale aj počas prác. Stane sa, že budete potrebovať niečo súrne nájsť a vtedy Vám inteligentný systém “krabicovania” veľmi pomôže.

#4 Myslite na každodenný život

Častokrát prvá otázka už pri plánovaní prerábky, kde budeme bývať? Najideálnejším riešením je prechodne sa “ubytovať” inde. Ak si dozeráte na prestavbu sami, myslite aj na cestovanie na stavenisko, čas i vzdialenosť. V prípade, že bývanie na inom mieste do úvahy neprichádza, premyslite si, ako počas stavebných prác budete mať priestor aj na bežné veci:

  • Varenie a strava
  • Sprchovanie a toaleta
  • Pranie
  • Oddych

Na nezaplatenie sú v tomto prípade priateľské susedské vzťahy. Porozprávajte sa o prerábke so známymi a kamarátmi. Pomocná ruka sa zíde nielen pri upratovaní, ale aj vtedy, keď si budete potrebovať oprať veci, “hodiť sprchu” či predsa len stráviť noc-dve mimo domova v prestavbe.

#5 Deti a domáce zvieratká by mali ísť radšej na prázdniny

Hluk a prach najťažšie znášajú práve drobce a domáci miláčikovia. Netreba ich zbytočne stresovať, skutočne je lepšie poslať ich na prázdniny. Okrem celodenného stresu a špiny treba brať do úvahy aj riziko nehôd. Stavba nie je ihrisko, ani keď je stavebný materiál vonku na záhrade. Predchádzať nepríjemnostiam sa oplatí aj pre deťoch susedov. Materiál i odpad vonku by mali byť ohradené.

#6 Očakávajte neočakávané a rátajte s predĺžením

Ľudia ochorejú, počasie blbne a s ním aj doprava a dodávky materiálov, pri búraní objavíte “prekvapenia”, ktoré nepotešia Vás a ani majstra. Niektoré veci človek nevymyslí a preto je lepšie postaviť sa k nim s čistou hlavou. 

Nechajte si rezervy, časové aj finančné. 10% rozpočtu je minimum, pre väčší pokoj a kľud na duši aspoň 20%. Každý problém, ktorý sa vyskytne, konzultujte s majstrami a hľadajte riešenia. Ak v dome či byte nie ste non-stop, uistite sa, že stavbári majú na Vás telefónne číslo, ktoré sa “neboja použiť”.

#7 Zmeny a rozhodnutia za pochodu

Nadviažeme na predchádzajúci bod, pripravte sa na možné zmeny a rozhodovanie počas prác. Nie, nepotrebujete plán B pre celú kúpeľňu. Častokrát pomôže profesionálna rada či druhý názor. Obráťte sa na odborníkov a pomoc si pýtajte aj od majstrov. U nás v Aquaterme sa tiež vaša kúpeľňa nekončí 3D návrhom a dodaním tovaru, poradíme a pomôžeme ako môžeme. 

#8 Tešte sa na nový domov i na “kolaudačnú” párty

Neviete sa dočkať, kedy si napustíte kúpeľ v novej vani. Ak na vás predsa len doľahne vyčerpanie či všeobecná únava, predsa len, byť stále po ruke, odpovedať na otázky a mať doma veľa ľudí každý deň, dokáže byť stresujúce, nájdite si čas pre seba. Rekonštrukcie netrvajú večne a ten moment, kedy vyložíte poslednú krabicu raz príde.

Tešte sa na svoj nový krásny a útulný domov. Pre trocha viac motivácie, smelo sa pustite do príprav “kolaudačnej” oslavy. Nový domov plný ľudí nadšených z premeny “hniezda” je skvelý pocit, ktorý vás ešte viac nabije energiou a vedomím, že ste to zvládli perfektne.