5 tipov pre vetranie a kvalitnejší vzduch v kúpeľni

Ťažký vzduch, trvalo zarosené zrkadlo, obklad, povlaky, plesne či zápach… Od zdravého domova majú tieto príznaky ďaleko. Pozrite sa na 5 praktických a profesionálnych tipov pre zdravšiu, modernejšiu a kvalitnejšiu prevetranú kúpeľňu.

Kvalitný vzduch pre zdravie celej rodiny

Zlá alebo nedostatočná cirkulácia vzduchu v dome či byte je najčastejšou príčinou toho, že vnútri máme horší vzduch ako vonku. Ťažký vzduch, únava, podráždené oči, v kúpeľni sa k nim pridávajú aj ďalšie neblahé znaky - dlhotrvajúca kondenzácia na skle či zrkadle, povlaky či plesne na stenách alebo na strope, silný pretrvávajúci zápach. 

Správne odvetranie kúpeľne čerstvým vzduchom je dôležité nielen pre krásu a sviežosť kúpeľne, no najmä pre zdravie celej domácnosti. Poďme sa spolu pozrieť na 5 praktických tipov pre odvetranie kúpeľne pre kvalitnejší vzduch.

1. Kvalitný ventilátor

Bod číslo jeden, ideálny a dnes bežný základ pri projekte odvetrávaní kúpeľne. Investícia do kvalitného, špičkového ventilátora je jednou z položiek v rozpočte, ktorá sa skutočne oplatí z dlhodobého hľadiska.

Štýlové, tiché, úsporné a kvalitné ventilátory Zehnder patria medzi najobľúbenejšie, a to hneď z niekoľkých dôvodov:

  • o 70% tichšie ako bežné kúpeľňové ventilátory, niektoré modely sú dokonca tichšie ako šepkanie
  • šetrené - moderná technológia spotrebúva minimálne množstvo elektriny, aktivujú sa podľa konkrétneho prostredia, nie podľa prednastavenej hodnoty
  • bez zbytočnej tepelnej straty
  • jednoduchá inštalácia a detsky ľahké ovládanie
  • dizajnové a štýlové 
  • odvetrávajú vlhkosť a pachy z WC, kúpeľne či kuchyne - proti kondenzácii, plesniam 

Môžete ich umiestniť na stenu, na strop, na okno a dostupná je aj verzia do sprchového kútu s osvetlením. Zapnúť a vypnúť ich môžete, samozrejme, manuálne alebo nastavením časovača. Ideálnou verziou je kombinácia s humistatom - senzor reaguje na prítomnosť vlhkosti v miestnosti a spustí sa v prípade potreby.

Ideálna voľba aj pre rodiny s drobcami či inými členmi rodiny, ktorí občas zabúdajú ventilátor zapnúť. Švajčiarska precízna kvalita spojená s pohodlným bežným používaním očarí. 

2. Viacero spôsobov vyvetrania miestnosti

Kombinácia ventilátor + okno či vetračka, je ideálna do kúpeľne najmä pre rýchlosť prevetrania miestnosti. Bohužiaľ, v niektorých kúpeľniach okno ani iné naturálne vetranie nie je možné. V tomto prípade odporúčame konzultovať dizajnéra ohľadom výkonu ventilátora.

3. Vyhrievaná podlaha

Nejde len o luxus a hýčkavé pohodlie, vyhrievaná podlaha je výbornou voľbou aj pre zdravú kúpeľňu. V kombinácii s ventilátorom máte postarané o čo najrýchlejšie odstraňovanie vlhkosti, kondenzu, prostredia ideálneho pre množenie plesní.

Tip - Aj pre vyhrievané podlahy je možnosť pridať načasovanie, ktoré si absolútne zamilujete v zime. Nastavenie času vyhrievania podlahy v kombinácii s ventilátorom sa zase postará o “upratanie” vlhkosti po rannej sprche, keď vy ste už na ceste do práce.

4. Sprcha, ktorá nie je “nalepená” na strop

Zhora otvorená sprcha je na prvý pohľad jasným riešením pre kvalitnejšie ventilovanie kúpeľne - sprchový kút sa totižto rýchlejšie prevetrá. Bez toho, aby ste museli nechávať otvorené sprchové dvere či iné “zvyky” z nutnosti.

5. Čo najmenej špár na dlažbe / obklade

Špáry medzi obkladačkami a kachličkami sú miestom, ktoré sa najťažšie čistí a udržiava hygienické. Aj keď v minimálnej miere, v porovnaní s ostatnými časťami kúpeľne, špáry najviac nasávajú vlkosť. Ideálnou voľbou sú obklady a dlažby vo veľkom formáte a precízna montáž. Napomôcť môže práve vyhrievanie podlahy, ideálne aj v sprchovom kúte.

Máte otázky ohľadom ventilácie či vyhrievania kúpeľne?

Navštívte jedno z našich kúpeľňových štúdií (Poprad, Nitra, Humenné, Trebišov, Spišská Belá) alebo sa opýtajte naživo na eshope.