25 tipov pre väčší priestor v malej kúpeľni

Malá kúpeľňa nemusí byť nočnou morou. Prečítajte si našich 25 rád a tipov ako zatočiť s priestorom aj v menších kúpeľniach, navodiť priestranný dojem a skutočne ušetriť centimetre či viac.

1. Držte sa jedného farebného tónu a jednoduchosti

Do malej kúpeľne vyberajte obklad a dlažbu v jednom farebnom prevedení. Opticky sa tak miestnosť rozširuje. Ideálne sú svetlejšie farby, no aj veselšie či jemne tmavé odtiene nemusia pôsobiť stiesnene, pokiaľ sú v harmónii, bez ďalších viacerých výrazných prvkov.

2. Pridajte jeden výrazný vizuálny prvok

Vizuál v jednotnom farebnom prevedení je dobré doplniť jedným výraznejším prvkom. Môže to byť napríklad zaujímavý dekoratívny vzor obkladu či dlažby na jednom mieste alebo aj kúpeľňová skrinka či vysoká polica. Jeden výrazný prvok dokáže miestnosť vizuálne rozšíriť a tiež upútať pozornosť.

3. Veľké formáty obkladu a dlažby

Dobrým tipom pre rozšírenie priestoru “na oko” je tiež výber veľkého vzoru obkladu a dlažby. Priestranné obkladačky a dlaždice vo veľkých rozmeroch takisto navodzujú pocit väčšieho priestoru.

EXTRA TIP: Minimalizujte škáry

Pokiaľ si zvolíte rektifikované obklady a dlažby môžete škáru medzi jednotlivými obkladačkami a dlažbami úplne minimalizovať. Plocha tak bude pôsobiť ucelene a jednotne. Navyše, menej škáry znamená jednoduchšie čistenie.

4. Dodajte malej kúpeľni lesk

Pri výbere nových obkladov a dlažieb siahnite aj po lesklých odtieňoch. Tie opticky krásne zväčšia a rozšíria malý priestor.

5. Presvetlite si kúpeľnu

V jasnej miestnosti plnej svetla má človek pocit bohatého priestoru. Na presvetlenie bodov, kam hlavné svietidlo “nedočiahne”, využite vhodne umiestnené bodové svetlá. Priestrannejší pocit navodí tiež osvetlené zrkadlo, čo oceníte aj pri každodennom používaní kúpeľne.

6. Posuvné vstupné dvere do kúpeľne

Posuvné či zasúvacie dvere fantasticky šetria priestor nielen v malých kúpeľniach, ale aj chodbách, bytoch či domoch. Šikovné riešenie, vďaka ktorému získate priestor aj pred kúpeľňou, či už na umiestnenie skrinky, stolíka alebo príjemnej dekorácie.

7. Posuvné dvere do sprchovacieho kútu

Štvrťkruhové aj štvorcové sprchovacie kúty sú dnes dostupné s klasickými otváracími dverami a aj s posuvným či skladacím systémom otvárania. Rovnaké možnosti sú aj v prípade, že sa rozhodnete vystavať si sprchový kút na mieru - či už s pevnou stenou alebo do tzv. niky, priestoru medzi dvoma stenami.

EXTRA TIP: Sprchový kút Walk-in

Elegantným riešením pre vašu kúpeľňu môže byť aj otvorený sprchový kút, takzvaný Walk-in. Je v podstate bez dverí, vďaka čomu poskytuje pohodlný a rýchly vstup a výstup zo sprchy.

8. Sprchovací kút bez rámu

Rámy a profily na sprchovom kúte môžu opticky okresávať priestor. Výberom sprchových dverí či celého sprchovacieho kúty vo verzii bez rámov tento problém vyriešite. Žiadny rám, žiadny dojem orezaného priestoru.

9. Priehľadné sklo do sprchového kútu

Platí rovnaký princíp ako pri rámoch. Do malej kúpeľne vyberajte radšej priehľadné a číre sklo. Tým, že sprchový kút je priehľadný, nemáte dojem, že odrezáva kus z kúpeľne.

10. Polička v stene sprchovacieho kútu

Murovaná polička v sprche je skvelým tipom pre odkladací priestor bez toho, aby ste sa pri sprchovaní museli vyhýbať vešiačikom a poličkám. Okrem skvelého riešenia priestoru v sprche oceníte aj jednoduchú údržbu a čistenie a zaujímavý dizajnový prvok.

11. Atypický tvar vane

Aj v malej kúpeľni môžete mať pohodlnú vaňu. Problémom v úzkych priestorch býva najmä dĺžka pre vaňu. Skvelým riešením sú atypicky tvarované vane - asymetrické vane. Sadnú aj do úzkych priestorch s dĺžkou 150 cm a menej. 

EXTRA TIP: Vaňa a sprchový kút v jednom

Ak ste milovníkom rýchlej teplej sprchy, ale nechcete sa vzdať ani horúcich kúpeľou, zvoľte si vaňu s vaňovou zástenou. Tá vám poskytne dostatok pohodlia pri sprchovaní vo vani.

12. Oblé tvary nábytku a keramiky

Viete, aký je najväčší problém v malých kúpeľniach? Obité boky kvôli ostrým rohom nábytku a nedostatku priestoru. Vyberajte preto radšej nábytok s oblými tvarmi a rovnaký výber sa oplatí aj pre umývadlá či ostatné prvky.

13. Široké zrkadlo pre dvoch

Najlepším optickým trikom v kúpeľni je zrkadlo a keď, už tak nech má aj praktickú hodnotu. Vyberajte široké zrkadlá, ktoré “obslúžia” naraz aj dvoch ľudí. Spojíte tak estetický dojem priestrannosti s praktickou hodnotou.

14. Držiak na uteráky na sprchové dvere alebo na dvere do kúpeľne

Využite na vešanie uterákov najčastejšie zanedbávaný priestor. Práve dvere sprchových kútov a samotné dvere do kúpeľne sú skvelými miestami pre umiestnenie držiakov na uteráky.

15. Rohové umývadlo

Rohové umývadlá sú praktickým pomocníkom v malých priestoroch. Umiestnenie umývadla do rohu dokáže vyriešiť problém “čo dáme do rohu” a zároveň opticky rozšíriť priestor.

16. Závesné umývadlo aj skrinky

Do malej kúpeľne je najvhodnejšie zvoliť závesné umývadlo so skrinkou. Skrinka vám poskytne úložný priestor a "odkrytá" dlažba robí kúpeľňu väčšou a priestrannejšou. Navyše závesné skrinky vám uľahčia čistenie dlažby pod nimi.

17. Umývadlo so širokou odkladacou plochou

Problém s priestorom dokážu pomôcť vyriešiť aj priestranné okraje umývadla na odkladanie toaletných potrieb. Vybrať si môžete aj z rozmerovo menších umývadiel s premysleným dizajnom - vnútorná plocha umývadla je dostatočné široká na pohodlnné umývanie a zároveň si máte kde odložiť mydielko či zubnú kefku.

18. Úzke a dlhé umývadlo

Ak potrebujete ešte viac rozšíriť priestor, zvážte výber úzkeho umývadla. Úzke a dlhé umývadlá sú prekvapivo pohodlnné aj pri každodennom užívaní a zvyčajne je ich súčasťou aj priestor na toaletné potreby.

19. Umiestnite toaletné potreby na stenu

Jednoduchým riešením pre umiestnenie potrieb pre zubnú hygienu, mydlo či iné toaletné potreby je umiestniť ich na nevyužitú stenu. Pod zrkadlo či vedľa umývadla, ideálne je mať ich po ruke a v prijateľnej výške.

20. Závesné WC

So závesným záchodom ušetríte veľký kus priestoru - nádržka s vodou je totižto “schovaná” v stene a závesné wc teda zaberá v priemere o 15cm menej ako kombinovaný záchod. Okrem ušetreného priestoru vás závesný záchod poteší aj pri údržbe a čistení - záchod sa nedotýka podlahy a teda priestor pod ním sa ľahšie upratuje.

EXTRA TIP: WC s bidetom

Bidety sa tešia čoraz väčšej obľube. Poskytujú lepšiu osobnú hygienu, sú pohodlné a šetrné k pokožke. Ak túžite po bidete, ani v malej kúpeľni sa ho nemusíte vzdať. Zvoľte si WC s integrovanou sprchou - Geberit AquaClean Sela. Toaleta vás stlačením jediného tlačidla umyje jemným prúdom vody.

21. Okrúhla záchodová misa

Okrúhly tvar záchodovej misy je dostupný aj pri kombinovaných záchodoch. Vďaka kruhovému tvaru je záchod kratší a teda zaberá menej miesta ako klasická oválna misa. 

22. Využite priestor nad záchodovou nádržkou na poličku na mieru

Pri riešení priestoru v malej kúpeľni sa oplatí zapojiť aj trocha kreativity a nájdete nevyužité miesta. Jedným z nich je práve priestor nad nádržkou záchodu. Ideálne miesto pre umiestnenie skrinky či políc na mieru. Využiť ich môžete na úschovu vecí alebo dekorácií.

23. Priestor nad práčkou či sušičkou

Ďalším prehliadananým priestorom v kúpeľniach býva práve priestor nad práčkou či sušičkou. Zvážte jeho využitie pre skrinky, police alebo dekoratívne prvky.

24. Vyskladané poličky na mieru

Určite nájdete aj na iných miestach v kúpeľni nevyužitý priestor. Či už potrebujete odložiť uteráky, kozmetické potreby alebo peknú dekoráciu, skvelým tipom na vyplnenie “hluchých” kúpeľňových miest sú menšie poličky a skrinky, prípadne vyhotovené na mieru.

25. Minimum vecí v kúpeľni

To najjednoduchšie na záver. Stiesnený pocit mávame často v kúpeľniach, ktoré sú doslova prepchaté vecami, pritom vôbec nemusia byť malé. Pre prerábkou skúste popremýšľať, čo by ste z malej kúpeľne vedeli dať do inej miestnosti.

Máte otázky alebo potrebujete poradiť?

Navštívte jedno z našich kúpeľňových štúdií (Poprad, Nitra, Humenné, Spišská Belá, Trebišov). Radi pomôžeme, poradíme s výberom a pripravíme vám profesionálny 3D návrh.