#2 Farebné | Séria nádherných kombinácií obkladov a dlažieb do malých kúpeľní

Nalaďte sa na pozitívnu vlnu každé ráno vo farebnej malej kúpeľni. Aj v malých kúpeľniach si môžeme vyčarovať oázu energie s obľúbenou farbou. Pozrite sa aj vy na výber inšpirácií a praktických rád pre malé či bytové kúpeľne. V druhej časti sme sa pozreli na farebné malé kúpeľne.

Ako farbami otvoriť priestor

Malé a bytové kúpeľne majú spoločnú charakteristiku v tom, že v nich chceme vytvoriť čo najväčší priestor. Farebné kúpeľne vedia byť v tomto niekedy náročné, nechceme aby kúpeľňa pôsobila stiesnene.

Určite sa však netreba plakať nad predstavou “biela sterilná kúpeľňa v byte na večné časy a nikdy inak”, s dobrým dizajnovým návrhom sa aj v bytoch môžeme tešiť z veselej kúpeľne.

V druhej časti našej inšpiratívnej série obkladov a dlažieb pre malé a bytové kúpeľne sme sa zamerali na farebné kúpeľne ako také. 

Žltá, zelená, červená, modrá, oranžová, fialová… Princípy pre opticky priestranný dizajn platia pre akúkoľvek farbu. Ak v článku aj spomíname zelenú či červenú, kľudne si ju pri čítaní vymeňte za tú farbu, ktorá sa vám ľúbi.

Svetlá farba je základ

Čím viac farebnosti používame na steny, tým viac sa krása tejto farby zlieva a stráca. Kúpeľňa takto pôsobí stiesnenejšie. Ak ste sa niekedy v “celofarebnej” kúpeľni pýtali, prečo pôsobí malým dojmom, tu je odpoveď.

Najlepším riešením na jednoliatosť miestnosti je kontrast, ideálne s bielym či svetlým obkladom. Krásny červený dekor vynikne viac na bielom “podklade”, ako keby celá kúpeľňa bola s červeným obkladom. 

Menej je viac

Stačí, ak v neutrálnej miestnosti “zafarbíme” jednu stenu či časť na červeno a hneď máme pocit, že sme v červenej miestnosti. Tento jednoduchý optický trik sa fantasticky hodí do malých kúpeľní.

Otvorme priestor farbami

Kontrast medzi svetlým a farebným obkladom dokáže krásne potiahnuť priestor. Zaujímavé a dizajnové riešenie je “podfarbenie” časti kúpeľne, napr. sprchový kút, umývadlová časť či stena za vaňou.

Ideálne je použitie väčších formátov, aspoň 30 x 60cm. Väčší formát obkladu / dlažby miestnosť opticky roztiahne. Do malých kúpeľní odporúčame vyberať série s lesklým povrchom. Hra odrážajúceho svetla od lesklých obkladačiek a dlaždíc vie ešte viac roztvoriť priestor.

V malých miestnostiach je tiež vhodnejšie dizajnovo usporiadať dekoratívne prvky horizontálne. Skladba obkladu “na ležato” ťahá priestor do šírky a pridáva mu na objeme. Toto pravidlo platí dvojnásobne pre dekoratívne obklady s pruhovaným vzorom - akékoľvek pásy by mali byť tahané horizontálne.

Treba si povedať aj…

Farebné kúpeľne vedia byť skutočne oázou energie a dobrej nálady. Obľúbená farba nás dokáže skutočne naladiť na pozitívnu nôtu. Pri výbere farby (štýlu) kúpeľne odporúčame zamyslieť sa nad tým faktom, že farba sa nám môže “okukať”.

Farebnosť kúpeľne vieme navnadiť aj farebnými doplnkami. Vo farenej kúpeľni sa tiež trocha náročnejšie vyberajú doplnky, uteráky, koberčeky. Musia totižto s kúpeľňou ladiť.

V každom prípade, vyberte si takú kúpeľňu, ktorá sa vám páči. Veselá, plná energie, smelo do toho.

Chcete aj vy žiarivú farebnú kúpeľňu plnú energie?

Zaujal vás niektorý návrh a chceli by ste kúpeľňu v podobnom štýle či s rovnakými prvkami? Navštívte jedno z našich kúpeľňových štúdií (Poprad, Nitra, Humenné, Spišská Belá, Trebišov) alebo nás kontaktujte online cez eshop. Radi pomôžeme, poradíme s výberom a pripravíme vám profesionálny 3D návrh kúpeľne z našej skutočne bohatej ponuky skladom.