V akej výške montovať umývadlá, zrkadlá a osvetlenie

Pri plánovaní novej kúpeľne je časť s umývadlom a zrkadlom jedna z veľmi dôležitých. Po výbere vhodných rozmerov šírky a hĺbky prvkov prichádza otázka - v akej výške namontovať umývadlo? Ako vysoko by malo byť zrkadlo? Aké osvetlenie je najvhodnejšie k zrkadlu? 

Ideálna výška pre umývadlo na nábytok či na stenu

V prvom rade si treba uvedomiť, že to umývadlo budete používať vy a teda sadnúť by malo najmä vašej výške. Najčastejšou bežnou výškou montáže je cca 80-85 cm hornej hrany umývadla od podlahy. Dôležitými faktormi pri umiestňovaní umývadiel sú tiež spôsob umiestnenia a prípojka na vodu a odtok. Pod spôsobom umiestnenia treba rozumieť to, či je umývadlo montované na stenu, na skrinku alebo na policu.

V prípade nábytkových umývadiel sa treba pri výbere celého setu (umývadlo+skrinka / polica) pozrieť aj na výšku nábytku. Najlepším spôsobom ako si otestovať pohodlnnú výšku je priamo na vzorkovni v štúdiu alebo si jednoducho primerajte výšku vo vlastnej kúpeľni. Umývadlá na policiach, najmä dizajnové výrobky, bývajú často s atypickými tvarmi (vyvýšený okraj) a tu treba zvážiť, či sa pre praktické pohodlie neoplatí nižšia polica / skrinka.

Pripojenie na vodu a odtok je určite vhodné konzultovať s odborníkom pred rekonštrukciou. Profesionálny 3D návrh zohľadní pri správnom návrhu pre vás aj tento faktor.

V akej výške montovať zrkadlo do kúpeľne

Aj pri zrkadle platí, že by malo vyhovovať v prvom rade vám. Pri odhade výšky montáže a vôbec otázky, či sa zrkadlo veľkosťou hodí a zmestí do kúpeľne, je stred umývadla. V tomto strede by ste sa mali vidieť poriadne. Najčastejšou výškou montáže je 170 cm. 

Zvyčaje sa zrkadlo zvykne montovať nad umývadlovú batériu, no umiestnením zrkadla za batériu môžete získať celkomn zaujímavý dekoratívny efekt. Pri zrkadlách je okrem výšky potrebné brať aj celkový rozmer, ako sme písali aj vyššie, a tiež rám či umiestnenie osvetlenia.

Kde umiestniť osvetlenie zrkadla

Najčastejším spôsobom osvetlenia zrkadla je montáž 2 až 4-bodových svetiel nad zrkadlo. Na výber máte už zrkadlá s osvetlením, ktoré sú špeciálne montované a technicky prispôsobené pre ideálne osvetlenie.

Druhou voľbou je samostatné osvetlenie kúpeľňových zrkadiel, ktoré je možné domontovať. Tieto typy osvetlení sú špeciálne vyrobené pre podmienky v kúpeľni, sú aj s návodom ideálnej montáže, zvyčajne nad umývadlo a slúžia pre maximálny komfort.

Treťou možnosťou je výber iného osvetlenia. V tomto prípade určite odporúčame poradiť sa s odborníkom aj ohľadom materiálu a kvality svietidla. Podmienky v kúpeľni sú iné ako v ostatných izbách domova a preto je vhodné zvážiť životnosť, odolnosť a bezpečnosť proti vlhkosti a takisto aj pohodlie - žiarivosť a umiestnenie pre maximálny komfort.

Máte otázku?

Navštívte nás v jednom z kúpeľňových štúdií, kontaktujte nás emailom, radi vám poradíme s otázkami ohľadom vašej kúpeľne.