Podlahové kúrenie v kúpeľni - elektrické alebo teplovodné?

Stúpiť bosou nohou z vane na studenú dlažbu nie je najpríjemnejšia skúsenosť. Podlahové kúrenie sa však stará o viac ako len pohodlie. Sálavé teplo v miestnosti prispieva aj k zdravšiemu prostrediu v kúpeľni a vykurovanie podlahy je dnes bežná záležitosť, ktorá môže tiež ušetriť financie. Pozrite sa, ako vybrať správny typ podlahového kúrenia.

Teplovodné alebo elektrické podlahové kúrenie?

Na výber máme 2 základné typy podlahového kúrenia - teplovodné alebo elektrické. Okrem samotného vyhrievania podlahy a miestnosti majú dnes oba typy možnosť načasovania. Túto funkciu si však treba overiť. Aj tu platí, že kvalitu spoznáme pri každodennom používaní, nižšia cena nemusí byť vždy lacnejšia. Rozdiel medzi týmito typmi vykurovania je jasný z názvov, poďme si ich teda porovnať a povedzme si, kde sa viac hodí jedno či druhé.

Teplovodné podlahové kúrenie funguje na klasickom princípe vyhrievanej vody. Napája sa na centrálny boiler. Ak teda máte domov vyhrievaný plynovým kotlom, je teplovodné podlahové kúrenie výhodnejšia voľba. Pri rekonštrukciách treba však brať ohľad na faktor zvýšenia podlahy. Okrem samotných teplovodných rúrok treba brať do úvahy aj poter a izoláciu a podlaha tak “ukrojí” z výšky miestnosti 10 - 15cm. Výhodou teplovodného podlahového kúrenia je aj možnosť nastavenia nízkoteplotného režimu a oproti klasickým radiátorom môžete ušetriť na nákladoch.

Elektrické vykurovanie podlahy je všeobecne lacnejšie a flexibilnejšie pre rôzne rozmery miestností. Funguje na princípe elektrických rohoží. Na jeho montáž je potrebné mať skúsenosti, ruky odborníka sú na nezaplatenie. V porovnaní s teplovodným kúrením je montáž však jednoduchšia, nevyžaduje pripojenie na centrálny teplovodný systém. 

Prvotné rozhodovanie medzi teplovodným a elektrickým podlahovým kúrením spočíva na možnostiach domu. Boiler či ne-boiler, druhým faktorom je aj veľkosť miestnosti a tiež prevádzkové náklady, ku ktorým sa hneď dostaneme.

Všeobecne sa odporúča, že pokiaľ idete vykurovať len malú miestnosť, ktorú nebudete vyhrievať nonstop každý deň, napríklad len kúpeľňu, viac sa oplatí elektrické podlahové kúrenie. V prípade väčšej plochy, dlhšieho vykurovania a cenovej výhodnosti vykurovania cez plynový boiler, je lepšou voľbou teplovodné kúrenie. 

Nezabudnite na prevádzkové náklady

Náklady na nákup a montáž, to je jedna vec. Vec druhá sú náklady na bežné užívanie, ktoré síce platíme v drobnejších sumách, no treba si dať pozor, aby sme sa “nepreplatili”. Elektrina je v porovnaní s plynom  stále drahšia a čo sa týka prevádzkových nákladov, účty pri elektrine môžu byť vyššie o 25-50%. 

Elektrické vykurovanie však nemusíme škrtať úplne, treba sa zamyslieť nad využitím. Ako sme písali vyššie, elektrické vykurovanie sa oplatí do menších miestností, najmä takých, ktoré potrebujeme rýchlo vyhriať. Elektrika totižto rýchlejšie vyhreje miestnosť, avšak teplo dlho neudrží. Zvážiť treba tiež aj variant, kde pri vyššom odbere elektriny má domácnosť nárok na výhodnejšiu sadzbu.

Tak elektrické alebo teplovodné?

Keď si tieto základné informácie zhrnieme, prvá otázka pri rozhodovaní je ohľadom celkového vykurovania domu. Otázka druhá sa týka plochy, ktorú chceme vykurovať. Ide len o kúpeľňu alebo podlahové kúrenie potiahneme aj do ďalších miestností? Budeme vykurovať “nonstop” alebo nám ide skôr o nárazové a rýchle vyhriatie miestnosti?

Správnu odpoveď pre váš domov sa určite oplatí hľadať spolu so skúseným odborníkom. Premyslite si, kde a na koľko budete podlahové kúrenie využívať a prejdite si výhody jednotlivých ponúk aj z dlhodobého hľadiska.

Chcete sa poradiť? Navštívte nás v kúpeľňových štúdiách alebo aj online

Radi vám pomôžeme nájsť ideálne riešenia pre vašu kúpeľňu osobne v Poprade, Nitre, Humennom, Trebišove či Spišskej Belej. Nájdete nás aj online z každého kúta Slovenska - radi poradíme emailom, telefonicky či cez online chat na eshope.