Kúpeľňový sprievodca výberom záchodu č.1

Záchod či ľudovo povedané wc, nekupujeme každý deň. Na jednom (taktiež ľudovo povedanom) “tróne” sedávame 10-15 rokov. Pri rozhodovaní o investícii na tak dlhú dobu sa určite oplatí poradiť sa s odborníkom. Prečítajte si nášho sprievodcu výberom správnej toalety, aby ste sa s odborníkom radili aspoň trocha vyzbrojení praktickými informáciami.

V prvej časti nášho “záchodového sprievodcu” sa pozrime na základné podmienky výberu - stavebné riešenie, prívod vody, odvod odpadu a rozdelenie záchodov na 2 základné typy.

Prvý faktor - stavebné riešenie

Základ pri výbere vhodného záchodu je riešenie stavby, prívodu vody a odpadu. V novostavbách sa riešeniu výberu vhodného typu wc venuje už architekt. Pri rekonštrukciách musíme dbať na hotové podmienky. Toto je základ výberu záchodu.

Dva základné typy - kombinované wc a závesné wc

Kombinovaný záhod, wc kombi či v skratke kúpeľňovým žargónom “kombik”, je najčastejším druhom v bytoch, najmä tých starších. Jednoducho vysvetlené, je to wc so spojeným (kombinovaným) záchodom s nádržkou - tvoria jeden spojený prvok. 

Závesné WC je inštalované na stenu - spodok záchodu samotného sa nedotýka podlahy. Súčasťou závesného záchodu je inštalačný modul s nádržkou, ktorý je zabudovaný do steny a splachovanie namontované na stene. 

Existuje aj tretí, starší typ záchodu, ktorý odpadovým riešením spadá medzi kombinované wc, no splachovacia nádržka je oddelená od záchodu, zvyčajne zavesená nad záchodom. Veľmi neestetické riešenie toalety kvôli obnaženej rúre medzi nádržkou a wc a dnes ho nájdeme väčšinou len v starých budovách.

Relatívne jednoduché technické riešenie, wc kombi má predsa svoje odlišnosti. Tie sú postavené na type odpadu:

  • vodorovný
  • vodorovný s plochým splachovaním
  • zvislý
  • šikmý
  • univerzálny

Dôležitú úlohu pri rozhodovaní aj pri ostatných typoch hrá tiež vzdialenosť otvoru odtokovej rúry od steny (napr. pri zvislých a šikmých odpadoch). V skratke, kompletné stavebné riešenie miestnosti.

WC Kombi - rýchly prehľad

Plusy

Mínusy

Široký výber rozličných typov na trhu

Nevhodné pre bezbariérové toalety

Jednoduchá inštalácia

Náročné na čistenie a údržbu podlahy okolo (najmä za záchodom)

Nižšia cena

 

Závesné wc - rýchly prehľad

Plusy

Mínusy

Šetrí priestor - nádržka a splachovanie v stene

Vyššia cena

Elegantné estetické riešenie

Nutnosť inštalácie na stenu

Bohatý výber rôznych typov na trhu

 

Jednoduché čistenie kúpeľne - wc sa nedotýka podlahy

 

Najmodernejší typ technologicky, ekologicky aj dizajnovo

 

Ideálne pre bezbariérové toalety

 

V ďalších častiach série kúpeľňového sprievodcu pri výbere wc sa pozrieme aj na ostatné faktory výberu:

  • dĺžka
  • výška
  • systém splachovania
  • ekológia
  • sedátko
  • extra rozširujúce doplnky

Kúpeľňa je investícia na 10-15 rokov a pri jej výbere sa skutočne oplatí poradiť sa s profesionálnym odborníkom. Navštívte jednu z našich predajní a kúpeľňových štúdií (Poprad, Nitra, Humenné, Trebišov, Spišská Belá) alebo náš online obchod s kúpeľňami. Ochotne vám poradíme s akoukoľvek kúpeľňovou otázkou.