Čo sa oplatí renovovať v byte či dome pred predajom?

Chystáte sa predávať byt alebo dom a zvažujete úpravy a rekonštrukcie pre vyššiu cenu? Pozrite sa na praktické tipy ako čo najoptimálnejšie prerobiť byt a neprerobiť na cene.

Všeobecne o renováciách pred predajom

Pri predaji bytu alebo domu nám ide o to, aby sme nehnuteľnosť predali za čo najlepšiu cenu, vo väčšine prípadov ideálne aj čím skôr. V prvom rade na predaj a záujem vplýva lokalita, okolie a dostupnosť služieb, samozrejme cena a vkus kupujúceho. Práve vkus kupujúceho, resp. jeho predstavy o domove dokážu najviac zavážiť. Treba ich brať do úvahy aj pri plánovaných úpravách a vylepšeniach bytu.

Ako prerobiť byt a neprerobiť na cene?

Pri rekonštrukciach sa zamyslite nad tým, či úpravy bytu alebo domu okruh záujemcov rozšíria alebo zúžia. V prvom rade je dobré uvedomiť si, kto je ideálny kupujúci - je to väčší byt či dom vhodný pre rodinu s deťmi alebo byt pre pracujúci pár? To sú hlavné otázky pri opravách, ktoré zasahujú do dispozičného riešenia (rozmiestnenia) nehnuteľnosti, napr. či spojíme WC s kúpeľňou alebo nie?

Druhý dôležitý bod na zamyslenie je práve vkus kupujúceho. Ten zahŕňa aj kvalitu aj typ materiálu (vymeníme dlažbu za koberec?), farebné riešenia a podobne. Niekomu sa marhuľová kuchyňa páčiť môže, niekomu nie a odradí ho od kúpy. 

Častokrát sa stáva, že kupujúci si radšej vyberie byt či dom v pôvodnom stave a sám si ho upraví podľa vlastných predstáv. Práve nižšia cena a možnosť “urobiť si bývanie podľa seba” sú dva skutočne veľké ťaháky pre kúpu. Predať kompletne zrekonštruovanú nehnuteľnosť môže byť problém, najmä pri bytoch a úpravách jadra (spájanie kúpeľne a WC, kuchyne a obývacej izby a podobne).

Renovácia nehnuteľnosti by teda ideálne mala zvýšiť jej cenu, tak aby sme na úpravách neprerobili. Zároveň by dom či byt mal byť lákavý pre čo najširší okruh kupujúcich. Ako teda na to v kúpeľni?

Čo sa určite oplatí renovovať v kúpeľni

Ak je kúpeľňa zastaralá a najviac by sa jej hodila kompletná rekonštrukcia, zvážte, či túto úlohu nebude lepšie nechať na nových domácich. Kúpeľňa môže byť nákladná položka, ktorú budete chcieť zahrnúť do ceny a kupujúci môže mať práve iné predstavy o novej kúpeľni.

Vymeňte rozvody

Voda, odpad, elektrina, stúpacie rozvody, tieto “základové” časti sa renovovať oplatí. Na nich totižto bude stáť renovácia nového kupujúceho a vy mu takto ušetríte čas aj starosti. Oplatí sa tiež zvážiť aj výmenu vykurovacích telies.

Ak je kúpeľňa relatívne nová, no chceli by ste ju oživiť a zatraktívniť, inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi:

Vynovte špáry medzi obkladačkami a dlaždicami

Niekedy stačí len poriadne vyčistiť, niekedy je na mieste otázka renovácie. Odporúčame poradiť sa s odborníkom / majstrom.

Výmena umývadla

Umývadlo je časť kúpeľne, ktorá dokáže upútať viac ako si myslíme. V porovnaní s celkovou rekonštrukciou kúpeľne je výmena umývadla, batérie a sifónu nízkym nákladom a kúpeľni dodá nový lesk.

Nové zrkadlo alebo zrkadlová skrinka

Zrkadlo dokáže do miestnosti vdýchnuť nový priestor. Spolu s novým vhodne umiestneným osvetlením kúpeľňu vie opticky zväčšiť.