Ako vybrať vaňu?

Kráľovná kúpeľne a symbol dokonalého oddychu, ako si vybrať tú správnu vaňu do svojej kúpeľne? Priestorové možnosti kúpeľne, rôzny typy s rôznymi výhodami, materiály či doplnky k vani. Pozrite sa na praktického sprievodcu výberom vane.

Priestorové možnosti kúpeľne

Najdôležitejší faktor, ktorý ovplyvňuje výber vane je dispozičné riešenie kúpeľne. Veľkosť miestnosti, rozvody a možnosti rozmiestnenia, tieto faktory zahŕňa kúpeľňový dizajnér pri príprave dispozície a 3D návrhu kúpeľne. Samozrejme, je skvelé mať o možnostiach prehľad, porozprávať sa a vybrať ideálne riešenie, ktoré sadne ako uliate. Vaňových možností máme viac ako dosť.

Typy vane

Po určení priestoru pre vanu sa môžeme pustiť do výberu typu - štandardná vaňa ku stene alebo voľne stojaca priestorová vana. Aj štandardné vane sú dostupné v niekoľkých variantoch. Z vonkajšej strany i zvnútra sú najčastejšie dva varianty - pravouhlý alebo oblý dizajn. Zaujímavým riešením do menších kúpeľní môžu byť tiež rohové  či asymetrické vane. Výber je skutočne široký a dizajnovo zaujímavý.

Voľne stojace vane, inak nazývané aj priestorové, sa dostávajú do popredia čoraz viac. Priestrannejšie naprojektované nové priestory a kúpeľňa ako oáza relaxu v domácnosti, to sú dva trendy, ktoré dávajú priestor aj pre vane ako perly kúpeľne. Výber je tiež široký, oválne, pravouhlé, retro či dizajnové typy.

Vaňa pre dvoch?

Ak chcete vaňu, kde si hýčkavý kúpeľ môžete užiť spoločne s partnerom, pri výbere sa sústreďte na vane, ktoré majú oba “konce” vane uspôsobené pre ležanie. Druhým faktorom je umiestnenie odtoku - pri vani pre dvoch by mal byť v strede.

Materiál vane

Najčastejšie dva materiály vaní sú akrylát a smalt. Detailnému porovnaniu týchto dvoch vaňových materiálov sme sa venovali v článku tu. V skratke, výber závisí na osobných preferenciách a cene. Akrylát je dnes dostupný aj v špičkovej kvalite, je veľmi príjemný na dotyk a v nižších cenách. Jeho nevýhodou je nízka odolnosť voči UV žiareniu (žltnutiu), poškriabaniu, chemikáliám a kratšie záruky na životnosť.

Smaltované vane majú špičkovú kvalitu a životnosť, vyzerajú ako nové aj po rokoch vďaka odolnosti voči UV žiareniu, chemikáliam, mechanickému poškodeniu. Sú kompletne recyklovateľné, priateľské k prírode, nepórové a ľahučko sa čistia. Výhody a záruka až na 30 rokov (zn. KALDEWEI, nemecký výrobca) sa odráža aj na cene. Jedným z dôvodov proti býva chladnejší pocit z vane na prvý dotyk, no v bežnom živote ho nepocítime. Vaňu si najprv napustíme a až potom do nej vôjdeme. Oceľ (smalt) je skvelý vodič tepla a nahreje sa veľmi rýchlo.

Ako vybrať správnu veľkosť vane?

Priestorové možnosti sú jedna vec, komfort je vec druhá. Najlepším spôsobom ako si vybrať ideálnu veľkosť je ľahnúť si do vane a vyskúšať si ju. Treba zvážiť, kto bude vaňu využívať najčastejšie. Pri veľkých vaniach a menších osobách je možné vyriešiť “zošmykávanie” jednoduchým pohodlným vankúšikom pod hlavu či na dno vane.

Kvalita pred cenou

Kúpeľňa je investícia na 15-20 rokov a preto sa skutočne oplatí pozerať v prvom rade na kvalitu a až potom na cenu. Vymeniť poškodenú či nevhodnú vaňu pár rokov po rekonštrukcii nie je lacná záležitosť. Poradiť sa s odborníkom pri výbere vám môže pomôcť ušetriť financie i slzy.

Aké extra doplnky k vani?

Hydromasážne vane - rozmaznávajúci relax, ktorý sa nám spája s oddychom vo wellness. Ak premýšľate nad hydromasážnou vaňou, zvážte si, koľko ju skutočne budete využívať a poraďte sa aj ohľadom údržby. Hydromasážne vane sú tiež vynikajúcou voľbou pre ľudí so zdravotnými problémami, ktoré vodná masáž pomáha uvoľňovať.

Proti-šmyková úprava vane - ideálna do vane pre rodinu s malými detičkami a tiež do vaní, ktoré sú skombinované so sprchou. 

Povrchové úpravy - špeciálne povrchové úpravy vaní, ktoré predlžujú jej životnosť, lesk a uľahčujú údržbu. 

Máte otázku ohľadom vane do vašej kúpeľne?

Navštívte jedno z našich kúpeľňových štúdií (Poprad, Nitra, Humenné, Trebišov Spišská Belá) alebo nás kontaktujte online cez eshop