Ako vybrať kúpeľňový nábytok

Skrinky, police, zrkadlá, vešiaky...ktorý model sa skutočne oplatí do vašej kúpeľne? Pozrite si praktického sprievodcu výberom kúpeľňového nábytku - ako postupovať, aké sú možnosti a na aké vlastnosti sa oplatí prihliadnuť.

Rozmery nábytku a priestoru

Prvý a najdôležitejší krok je uistiť sa, že želaný kus nábytku sa dá vhodne umiestniť do kúpeľne. Myslite aj na otváranie a zatváranie dverí aj dvierok skrinky, vchádzanie do vane / sprchy, pohyb po kúpeľni a pod. Tieto faktory by mal spracovať aj profesionálny 3D návrh kúpeľne pred stavbou / prestavbou a treba na ne myslieť aj pri čiastkových úpravach.

Štýl podľa vášho gusta

Vaša kúpeľňa, vaša spokojnosť. V dnešnej dobe máme na výber širokú škálu rozmerov, ale aj štýlov kúpeľňového nábytku. Veselá, zladená do jednej či dvoch farieb, mestská, minimalistická či retro, výber je skutočne bohatý.

Úložný priestor pre každého člena domácnosti

Hlavná úloha kúpeľňového nábytku je poskytnúť dostatočný priestor pre uskladnenie všetkých potrebných vecí. Premyslite si, čo všetko potrebujete v kúpeľni uložiť. Toaletné potreby každého člena rodiny, čistiace prostriedky, uteráky, dekorácie… Spravte si “inventár” aktuálnej kúpeľne a premyslite si, čo je nutné, aby v kúpeľni bolo, čo môže ísť do inej miestnosti, čo tam chýba. 

Materiál, ktorý odolá vode a vlhkosti

Nie každá skrinka sa hodí do kúpeľne. Síce vyzerá pekne, ale pokiaľ nie je z vodeodolného materiálu alebo nemá špeciálne ošetrený povrch, zvážte jej umiestnenie do kúpeľne. Mohli by ste o rok či dva zaplakať nad škodou. Voda a vlhkosť dokážu “hory prenášať” a kúpeľňa je miestnosť, kde pracujú non-stop. Vyberajte z nábytku špeciálne určeného do kúpeľne.

Aké možnosti máte pri výbere kúpeľňového nábytku

Pozrime sa na prehľad rôznych druhov nábytku do kúpeľne, ich variácie a tiež aj na ďalšie vlastnosti, ktoré vám pomôžu pri správnom výbere.

Skrinka pod umývadlo

Keď sa povie kúpeľňový nábytok, väčšina z nás si predstaví skrinku pod umývadlo. Ňou teda aj začneme. Prvá a dôležitá vec pri výbere skrinky pod umývadlo je jej kompatibilita s umývadlom - to, či si umývadlo a skrinka sadnú. Často sa stáva, že človek kúpi výhodné umývadlo na skrinku a až potom začne hľadať skrinku. Bohužiaľ, správna skrinka sa už nevyrába, nespĺňa požiadavky a podobne.

Skutočne sa oplatí teda vybrať celý set - umývadlo + skrinka. Variácie (pravouhlé / hranaté, hlboké / plytké, rozmery...) sú široké vo väčšine kúpeľňových sérií, teda viete si vybrať podľa seba. Rozmer, materiál, farba / prevedenie aj systém otvárania - dvierka alebo zásuvka. Prezrite si veľkosť úložného priestoru, aj ďalšie vlastnosti, o ktorých viac nižšie, keďže sa vzťahujú na všetky typy kúpeľňového nábytku.

Nízka skrinka

Umiestniť ju môžete vedľa umývadla, kozmetického stolíka či toalety. Rozširuje úložný priestor a tiež “pracovnú” plochu - na odkladanie často používaných toaletných potrieb či dekorácií pre spríjemnenie atmosféry. Rovnako ako skrinky pod umývadlo, vybrať si môžete takú, aká sadne vám.

Nízke skrinky sú dostupné aj vo verzii na stenu, napr. nad práčku či toaletu. Využijete takto častokrát zanedbávaný priestor.

Vysoká skrinka

Vynikajúca voľba pre ukladanie uterákov, kozmetických potrieb či koša na prádlo. Zvyčajne má výšku 150cm a viac. Čo sa týka šírky a hĺbky skrine, výber je skutočne bohatý. Užšie modely so šírkou aj 30cm skvelo vyplnia časté hluché miesta v kúpeľni.

Vnútorné členenie vysokých postranných skriniek je rôzne - jedno, dvoj alebo viacdielne. Policové alebo zásuvkové prevedenie, vyberte si podľa seba. U niektorých typov je tiež alternatíva vbudovaného koša na prádlo.

Skrinka nad umývadlo

V minulosti známa aj ako skrinka na lieky či kozmetické potreby, častokrát so zrkadlom. Dnes si môžete vybrať zo širokej ponuky rozmerov a vzhľadu. Skvelým riešením sú skrinky so zrkadlom a osvetlením, riešia 3 muchy 1 ranou.

Police, zrkadlá a doplnky

Ideálne riešenia na nájdenie ďalšieho priestoru v kúpeľni. Police z vodeoodolného materiálu sa skvelo hodia aj nad toaletu, nad práčku. Podobne ako nástenné skrinky, poličky doslova vytvárajú ďalší priestor v kúpeľni.

Zrkadlá síce niekedy ráno v kúpeľni nenávidíme, no sú potrebné a ak si dobre vyberieme a vhodne ich umiestnime do kúpeľne, vedia fantasticky rozšíriť priestor.

Ďalším skvelým riešením sú kúpeľňové doplnky. S montážou na stenu a v kvalitnom prevedení, dokážu ušetriť množstvo priestoru. Napr. závesná mydelnička, poháriky na zubné kefky, vešiaky a poličky ku umývadlu, sprche a podobne.

Aké ďalšie vlastnosti si všímať pri výbere kúpeľňového nábytku?

Závesné vs stojace - Závesný nábytok má hlavnú výhodu v tom, že údržba kúpeľne je omnoho jednoduchšia - stačí prebehnúť mopom pod skrinku. Stojaci nábytok na nôžkach alebo priamo umiestnený na podlahe na druhej strane uceľuje priestor. Väčšina kúpeľňových sérií je dostupná v oboch prevedeniach, výber je na vás.

Mechanizmus tichého dovierania - Špeciálna technológia nábytku, ktorá má za úlohu predĺžiť životnosť. To znamená, že skrinka dlhšie vydrží “ako nová”, otváranie sa neopotrebúva tak rýchlo. Elegantné dovieranie nábytku je zároveň veľmi príjemné pri každodennom používaní aj v zhone.

Ľavé alebo pravé otváranie - Ľaváci dobre rozumejú, o čom hovoríme. U mnohých sérií je tiež na výber aj varianta otvárania - z ľavej alebo pravej strany.

Vyberte si správny kúpeľňový nábytok pre seba

Ak máte akúkoľvek otázku ohľadom kúpeľní, nábytku, sanity, keramiky, dlažby, obkladov, radi poradíme. Navštívte nás v kúpeľňových štúdiách (Poprad, Nitra, Humenné, Trebišov, Spišská Belá) alebo na eshope.