5 tipov pre dizajnovú kúpeľňu v štýle Art Deco

Mať svetovú kúpeľňu v dizajnovom štýle Art Deco na Slovensku? Pozrite si našich 5 rád ako na to.

Pokrok, veda, a cestovanie

Oslava moderného štýlu, vedy, pokroku a cestovania sa v “Búrlivých 20-tych rokoch” minulého storočia do dizajnu premietla prostredníctvom štýlu Art Deco. Môže sa pochváliť ikonickými architektonickými skvostami ako Empire State Building v New Yorku, interiérmi oceánskych parníkov, symbolov svetového cestovania v medzivojnovom období či umeleckými dielami od obrazov cez nábytok po dekorácie. 

Prvý veľký boom oživenia Art Deco štýlu prišiel v 60-tych rokoch a vyzerá to tak, že aj v dnešnej dobe je Art Deco in a právom. Poďme sa pozrieť na pár základných rád ako si v tomto očarujúcom štýle vytvoriť vlastnú dizajnovú kúpeľňu aj na Slovensku.

1. Začnite s výraznými farbami

Výrazný v slovníku Art Deco neznamená krikľavý či pastelový. Výrazné farby modernistického štýlu pripomínajú eleganciu techniky - lesklá čierna, chróm, strieborná či retro žltá alebo červená. Tieto odvážne farby by mali v kúpeľni vyniknúť - či už vo forme vyskladaného vzoru alebo už mozaiky či dekoru.

2. Symetria geometrie a vzorov

Využite opakujúce sa vzory či mozaiky pre optické rozšírenie priestoru - vhodne umiestnené, dokážu upútať “pozornosť” celej kúpeľne na konkrétnu časť, napr. umývadlo či sprcha. 

3. Moderný štýl nábytku

Kúpeľňový nábytok v Art Deco štýle by sa mal držať modernej minimalistickej elegancie. V jednoduchosti je Art Deco krása, no zároveň aj premyslená funkcionalita. 

Tip - Vyberte jeden kus nábytku, policu pod umývadlo či toaletný stolík, ktorý bude centrom nábytku kúpeľne. Ideálne v kombinácii s vzorom obkladu na pozadí.

4. Futuristická keramika a sanita

Hranaté tvary sú jednoznačne prvou voľbou pri výbere umývadla, záchodu či vane do Art Deco kúpeľne. Dnes je aj v tomto hranatom či pravouhlom dizajne široký výber. Rozmery, prevedenie na nábytok či na stenu dopĺňajú aj praktické výhody širokého priestoru a ďalšie dizajnové prvky.

5. Doplnky, ktoré vdýchnu kúpeľni život

Art Deco štýl bol aj o nadšení z cestovania, z nových zážitkov a rožširovania si obzorov. Práve rôzne cestovateľské doplnky, obrazy, dekorácie, ktoré ste nazbierali na cestách, sú ideálnym doplnkom pre štýlovú Art Deco kúpeľňu. 

Doplnky by mali kopírovať štýl kúpeľne aspoň ohľadom farieb, prípadne celkový dizajn dopĺňať. Krikľavé či pastelové farby nie sú práve ideálne pre Art Deco. Rovnako vhodnejšie je vyberať kúsky, ktoré kopírujú základnú dizajnovú filozofiu - hranaté futuristické tvary, moderné, skoro až technické farby či vzory.