5 otázok pre výber ideálneho umývadla do vašej kúpeľne

Umývadlo je najčastejšie používaným vybavením každej kúpeľne. Či už ide o hlavnú rodinnú kúpeľňu alebo o samostatnú toaletu, umývadlo je dôležitou súčasťou. Každá kúpeľňa má svoje špecifické možnosti a každý majiteľ svoje predstavy. Pozrite si 5 otázok, na ktoré je vhodné si odpovedať pri výbere umývadla pre dokonalú spokojnosť.

1) Vojde sa umývadlo do kúpeľne?

Prvým vodítkom pri výbere je rozmer. Umývadlo sa má do kúpeľne nielen “zmestiť”, ale malo by priestor ideálne využiť. Otázku vhodných rozmerov umývadla najlepšie vyriešite pri dispozičnom riešení kúpeľne, kde vám dizajnér skreslí odporúčanú veľkosť umývadla, resp. umývadlovej zóny. 

Nájsť umývadlo v rozmere, ktorý padne ako uliaty do vašej kúpeľne dnes nie je problém. V širokej ponuke rozmerov umývadiel nájdete od malých praktických umývadielok do toalety až po priestranné dvojumývadlá do spoločnej kúpeľne.

Zásada “Čím väčšie, tým lepšie” nemusí platiť vždy. Myslieť treba aj na pohodlie pri používaní či náročnosť údržby. Každá kúpeľňa je unikátna, odporúčame držať sa rád dizajnéra kúpeľne. Praktické skúsenosti so spokojnosťou kúpeľne vedia byť na nezaplatenie.

2) Dá sa umývadlo namontovať na vybratú skrinku?

Ak si vyberáte variant umývadla umiestneného na skrinke, musíte vybrať taký model umývadla, ktorý je možné na danú skrinku namontovať. Čiže potrebujete skĺbiť požiadavky na skrinku s požiadavkami na umývadlo.

Ideálne je vybrať umývadlo aj skrinku z rovnakej kúpeľňovej série, resp. s garanciou kompatibility. V jednej sérii nájdete ako kúpeľňový nábytok, tak aj sanitu, t.j. umývadlá, toalety, vane, vaničky a pod. 

Vybrať si kúpeľňovú sériu ako celok je ideálne pre zariadenie celej kúpeľne. Okrem zhodného dizajnu (estetického ladenia miestnosti) sú jednotlivé prvky kompatibilné aj z praktického hľadiska.

Pridáme ešte jedno malé odporúčanie pre “lákavé” ponuky na umývadlá či skrinky v “neuveriteľnej” zľave. Za “výhodnou” cenou umývadla sa môže skrývať nevýhoda v tom, že skrinka je nedostupná, nevyrába sa, a pod. Odporúčanie platí aj opačne, niekedy je skrinka za fakt nízku cenu. Pozháňať umývadlo, ktoré by bolo možné na ňu inštalovať môže byť “dobrodružstvo” samo o sebe z finančného či časového hľadiska. Uistite sa, že pre ideálnu inštaláciu umývadla sú dostupné všetky prvky a príslušenstvo.

3) Ako bude umývadlo využívané?

Je rozdiel, či chceme umývadlo do hlavnej rodinnej kúpeľne alebo do samostatnej toalety. To prvé musí byť pohodlné a priestranné pri každodennom používaní a pri tom druhom stačí, ak si v ňom jednoducho umyjeme ruky.

Premyslieť si treba aj úložný priestor pri umývadle. Čo všetko potrebujete mať pri danom umývadle. Ak problém vyrieši celkové usporiadanie a vybavenie kúpeľne (umývadlová skrinka, zrkadlová skrinka, murovaná polička, nástenné kúpeľňové doplnky a pod.), viete vyberať z väčšieho množstva modelov. Pokiaľ však potrebujete využiť aj odkladaciu plochu umývadla alebo by sa hodilo rozšírenie dosky či skrinky, bude dobré, ak sa popozeráte po špecifických modeloch.

4) Aký typ umývadla sa vám páči najviac?

Áno, presne tak. Umývadlo sa vám musí páčiť. Budete ho využívať vy a pri dnešnej širokej ponuke nie je dôvod nevybrať si také, s ktorým ste spokojní. Povedzme si v skratke, aké základné typy umývadiel máme:

a, Samostatné umývadlo

Umývadlo je montované priamo na stenu, bez skrinky. Sifón je možné schovať formou tzv. stĺpu alebo polostĺpu alebo ho priznať, teda nechať viditeľný. V tom prípade odporúčame vybrať z dizajnovejších sifónov.

Výhodou samostatného umývadla je, že prevzdušňuje miestnosť, “otvára” podlahu. Je ideálne najmä do oddelených malých toaliet, kde netreba úložné skrinky a optické zväčšenie priestoru toalete pomôže. Samostatné umývadlo vie byť aj dizajnovou voľbou do minimalistických kúpeľní.

b, Umývadlo na skrinke / nábytku

Umývadlo je namontované priamo na skrinke. Sifónová technika je schovatá v skrinke. Tento najobľúbenejší variant umývadla má v sebe množstvo výhod. Prvou je úložný priestor v zásuvkách či poličkách (ruku na srdce, toho v kúpeľni nikdy nie je dosť.

Výber sa bude odvíjať aj od požiadaviek na skrinku. Tam je možností a variánt viac, určite sa im povenujeme v samostanom článku.

c, Umývadlové misy

Umývadlo je akoby “položené” na doske či skrinke. Zaujme už na prvý pohľad. Modelov je viacero a každý má v sebe aj ďalšie výhody. Napr. skutočne hlboký a pohodlný priestor vnútri umývadla, dizajnový úložný priestor a pod.

Poznámka: Umývadlové misy sú skutočne nádherné a aj praktické. Niekedy sa bohužiaľ stretnete s nespokojným názorom, že umývadlo nie je dobré, lebo všade prská voda. Problém nemusí byť ani tak v umývadle, ako v nevhodne vybratej batérii. O tom však viac nižšie.

Typov umývadiel je samozrejme viac. Vstavané umývadlá zápustné zdola, umývadlá zápustné zhora, polozápustné umývadlá, umývadlá na doske.

5) Aké vlastnosti sú pre vás dôležité?

Každý model má svoje ďalšie vlastnosti, ktoré vedia ovplyvniť finálny výber. V stručnosti si povieme o tých najčastejšie želaných: materiál, otvor pre batériu, odtoková súprava, povrchová úprava.

a, Materiál

Najpoužívanejším materiálom umývadiel je keramika, vysoko odolný a trvácny materiál. V našich končinách nie je neznámy ani smalt, eko materiál s neuveriteľnou životnosťou. Netreba sa báť ani vzhľadu, moderný dizajn vie zo smaltu vypracovať nádherné kúsky.

b, Otvor na batériu

Niektoré umývadlá majú otvor na batériu, niektoré ich majú viac, niektoré ani jeden. Prečo? Ovplyvní to výber batérie: stojanková / podomietková, jednootvorová... Či je daný typ batérie možné inštalovať do vašej kúpeľne, aj na to je najlepšie mať odpoveď od odborníka.

Veľkosť umývadla sa podpíše aj na odporúčanej výške batérie. Veľké umývadlo s malou batériou nie je zrovna najšťastnejšou voľbou, a platí to aj naopak. 

V skratke, pre dokonalú spokojnosť s umývadlom je potrebné vybrať k nemu vhodnú batériu. Platí to skutočne pre každý model umývadiel. Nie každá kombinácia umývadla a batérie vie byť zárukou spokojnosti.

c, Odtok

Najčastejšie sa stretnete s dvomi typmi odtokových súprav. Tzv. “Click / Clack” funguje na princípe stlačenia krytky odtoku - najprv stlačením zatvoríme odtok, druhým stlačením odtok otvoríme. Jednoduché používanie a čistý dizajn patria medzi výhody tohto typu odtoku. Druhým najčastejším je odtoková súprava s tiahlom. Odtok sa otvára a zatvára pomocou tiahla, čo je element umiestnený na batérii. Odtok viete zatvoriť a otvoriť bez toho, aby ste museli dávať ruky do vody.

d, Povrchová úprava

Čo sa povrchovej úpravy umývadiel týka, pri niektorých modeloch ju nájdeme priamo v produkte, pri iných je za príplatok. Každý výrobca má svoj konkrétny variant povrchovej úpravy. Vo všeobecnosti sa úprava postará o dlhšiu životnosť umývadla, jednoduchšie čistenie (voda a nečistoty sa stekajú dole z takmer nepórového povrchu) a pod.

Aké je teda to ideálne umývadlo?

Každá kúpeľňa je unikátna. Priestorom, usporiadaním, potrebami domácnosti a obľúbeným štýlom a dizajnom. Dúfame, že týchto 5 otázok so stručným vysvetlením vám pomohlo vydať sa smerom k svojmu umývadlu.

S výberom konkrétneho modelu vám radi pomôžeme a poradíme so všetkým, čo ku umývadlu patrí v našich kúpeľňových štúdiách (Poprad, Spišská Belá, Humenné, Trebišov, Nitra) alebo online na našom eshope.